Zichtbaarheid

Wat is zichtbaarheid?

Zichtbaarheid” is de mate waarin een bedrijf zichtbaar is in de zoekresultaten op andere sites, dan de eigen website. “Zichtbaarheid” komt “Vindbaarheid” in het zoekproces, zoals het wordt beschreven in het fundament voor online succes:

Workshop ReputatieManagement

In deze fase van het proces heeft de zoekende Internetter dus al één of meerdere potentiële kandidaten gevonden en gaat op zoek wat hij/zij er online verder over kan vinden.

Want hoe meer ondersteunend materiaal er gevonden kan worden dat waarde toevoegt bij een eventuele keuze voor een bedrijf of dienst- of zorgverlener, hoe eerder een zoekende Internetter voor de desbetreffende kandidaat zal kiezen.

Gebrek aan zichtbaarheid kan tegen je werken. Want als er online niets anders is te vinden over je bedrijf dan je website schept dit niet veel vertrouwen voor mensen die eventueel producten of diensten van je willen afnemen.

Een betere zichtbaarheid kan zo simpel zijn als bijvoorbeeld:

 • Volledig en accuraat “Knowledge Panel”
 • Een vermelding in De TelefoonGids en andere zogenaamde ‘directory sites’, waar hetzelfde adres en telefoonnummer is te vinden, als op de website.
 • Een vermelding op openingstijden websites waar de openingstijden van veel bedrijven worden vertoond.
 • Vermelding van een pagina op de site van de de Kamer van Koophandel (om te laten zien dat het bedrijf daadwerkelijk is ingeschreven).
 • Pinterest pagina
 • Twitter pagina
 • Facebook pagina
 • LinkedIn pagina
 • About.Me pagina
 • Foursquare vermelding
 • Artikelen op andere sites die over het bedrijf in kwestie gaan en daarmee het bestaan van het bedrijf alsmede eventuele andere USP’s benadrukken.

“Knowledge Panel” op Google

Als je de bedrijfsvermelding op Google Mijn Bedrijf volledig hebt ingevuld en een aantal andere zaken goed hebt ingesteld, wordt bij het zoeken op je bedrijfsnaam het zogenaamde “Knowledge Panel” op desktops vertoond aan de rechterkant van de zoekresultaten of bovenaan in de zoekresultaten op mobiele apparaten.

Hierin staan niet alleen je bedrijfsgegevens, reviews en reviewscore, maar ook nog eens de reviewscores (en aantal reviews) op andere sites op Internet:

Knowledge Panel voorbeeld

Consistentie van gegevens is cruciaal

Google hecht grote waarde aan de klantervaring, de “User Experience”. Wat daarbij voor Google cruciaal is, is de consistentie van de gegevens van bedrijven.

Als je op meerdere websites bijvoorbeeld verschillende openingstijden vermeldt, heb je bijvoorbeeld wel een goede zichtbaarheid, maar dit is tegelijkertijd een sterk verminderde gebruikerservaring.

Want mensen die de sites bezoeken en de verschillen in openingstijden opmerken zullen hierdoor eerder kiezen voor een bedrijf / zorgverlener waarvan overal dezelfde openingstijden worden gevonden.

De consistentie van bedrijfsgegevens is nog vele malen belangrijker voor de positie in de lokale zoekresultaten.

Zodra je gaat werken aan het verbeteren van de zichtbaarheid van je bedrijf, zorg er dan meteen voor dat alle informatie consistent wordt gemaakt en publiceer ook overal dezelfde informatie. Dit heet: “Citations opschonen“.

Artikelen over zichtbaarheid