Yelp

Wat is Yelp?

Logo Yelp

Yelp is een lokaal-georiënteerde reviewsite, waar zowel bedrijven als klanten/gasten/patiënten bedrijven kunnen aanmelden.

Gebruikers van Yelp (“Yelpers” of “Yelpies”) kunnen recensies posten over de bedrijven die op Yelp vermeld staan en er foto’s en video’s posten en onderling communiceren.

Yelp was van 2010  actief in Nederland, maar is vanaf november 2016 alleen nog maar gericht op de USA en Canada.

Yelp beantwoordt de vraag “Wat is Yelp?” zelf als volgt:

Yelp is een online stadsgids die mensen helpt bij het vinden van geweldige plekken om te eten, winkelen, iets te gaan drinken en zich te ontspannen. En dat allemaal gebaseerd op de onderbouwde meningen van een levendige en actieve community van lokale kenners. Yelp is een leuke en gemakkelijke manier om je mening te geven over alles wat geweldig (en minder geweldig) is in jouw omgeving.

Yelp is van oorsprong een Amerikaans bedrijf en is in 2004 opgericht in San Francisco door voormalige PayPal medewerkers Russel Simmons and Jeremy Stoppelman. Vanaf het moment dat Yelp naar Nederland kwam heeft Philippine Wouters als community manager voor Nederland haar uiterste best gedaan om Yelp bekendheid te geven door het organiseren van vele evenementen, waaronder de zogenaamde “Yelp Elite parties”.

Yelp voor bedrijven en reviews?

Lange tijd heb ik mijn uiterste best gedaan om vermelding van lokale bedrijven op Yelp te maken, vaak met foto’s die ik van de voorgevel en/of het interieur maakte. Ook adviseerde ik ondernemers hun bedrijfsvermelding op Yelp te creëren om vervolgens ook één en liefst meer reviews op Yelp te verzamelen.

Alleen was het schier onmogelijk om reviews te verzamelen die lange tijd bleven staan. Want door het strenge filteralgoritme van Yelp bleef vrijwel geen enkele recensie langer dan een paar weken staan. Dat werkte erg ontmoedigend en was ook een belangrijke reden om opdrachtgevers te adviseren de focus voor recensies te verleggen naar andere websites.

Als je nog moeite wil steken in een bedrijfsvermelding op Yelp, dan kun je met onderstaande video (“Bedrijf toevoegen op Yelp“) wellicht je voordeel doen:

Yelp en Apple Maps?

Apple Maps maakt voor een belangrijk deel gebruik van de gegevens op Yelp. Nu Yelp zich uit vrijwel alle landen heeft teruggetrokken zal daar de populariteit van Yelp een flinke knauw krijgen, waardoor Apple geen nieuwe aanvoer meer krijgt van bedrijfsvermeldingen.

Blijkbaar had Apple een vooruitziende blik, want het bedrijf heeft al langere tijd haar eigen aanmeldplatform, onder de naam “Apple Maps Connect“, dat sinds april 2015 ook in Nederland beschikbaar is.

Artikelen over Yelp