Tips voor het Google Lokale Gidsen programma

doorEduard

Tips voor het Google Lokale Gidsen programma

Google Lokale GidsenLuisteraar Frank vertelde mij dat het hem ook wel leuk lijkt om te participeren in het Lokale Gidsen programma van Google en hij vroeg mij of ik nog tips had.

De eerste tip die ik heb, is gewoon jezelf aanmelden. Je kunt een aantal zaken op je desktop doen, maar niet alles. Wat ik voornamelijk op de desktop doe, is het veranderen en toevoegen van bedrijfsgegevens, zoals website en openingstijden. Ook post ik wel eens een review vanaf de desktop of de laptop.

Maar de rest moet je toch in de Google Maps app doen. Download daarom de Google Maps app op je smartphone, mocht je die nog niet hebben geïnstalleerd en login op de app. Vanaf dat moment kun je los.

Voor de rest moet je kijken waar je punten voor krijgt:

 1. Nieuwe bedrijven toevoegen
 2. Bedrijfsgegevens aanpassen / verrijken
 3. Recensies posten
 4. Foto’s posten
 5. Vragen beantwoorden

Dus: heb je een nieuw bedrijf bezocht dat nog niet op Maps staat: voeg het toe.

Maak vanaf nu van alle bedrijven waar je komt een foto van de ingang, de voorgevel, de winkel, wat producten, het bordje met de openingstijden, je maaltijd, de praktijkruimte etc. Dan heb je altijd wel één of meer foto’s die je kunt uploaden.

Zoek ook eens in je reeds gemaakte foto’s naar locaties waar je een recensie van kunt posten, omdat je er in het verleden bent geweest. Dan heb je ook meteen een foto om erbij de uploaden en dat levert je weer een extra punt op.

Schrijf van alle locaties waar je bent geweest een recensie. Wees iets uitvoeriger dan alleen maar: “Lekker gegeten”, of “Aardige fysiotherapeut, ben van mijn pijn af” en dergelijke.

Tijdje terug al eens genoemd wat je kunt doen om meer recensies te posten, of beter gezegd: eens na te gaan waar je allemaal ooit bent geweest en waarvoor je een recensie kunt posten.

Laat ik je daarvoor ook nog een paar tips geven:

 1. Doorloop je adresboek en zoek naar bedrijven / dienstverleners / zorgverleners etc.
 2. Denk eens na wie allemaal dingen voor jou of je bedrijf doen.
 3. Kijk eens in al je foto’s op je smartphone en op andere systemen, waar je foto’s bewaart.
 4. Kijk ook eens in oude fotoalbums van vroeger.
 5. Denk aan vakanties en weekendjes weg: waar ben je zoal geweest?
 6. Loop eens in gedachten door je buurt, door je favoriete winkelcentrum, door je stadscentrum.
 7. Als je Foursquare of Yelp gebruikt: kijk daar eens in de historie.
 8. Als je Google+ aan hebt staan op je smartphone, komt Google wel met de vraag of je bepaalde locaties wilt beoordelen.

Ik heb in het verleden niveau 4 puur gehaald op basis van reviews. En ik kan je melden dat dat best wel tegenviel, om reviews van zoveel verschillende locaties te posten, zonder je te verlagen tot het plaatsen van fake reviews bij locaties, waar je nooit bent geweest. Dat heb ik dan ook per definitie niet gedaan.

Tenslotte, als je recensies hebt gepost bij locaties kun je in veel gevallen vragen gaan beantwoorden over die locatie:

Vragen beantwoorden in de Google Maps App

Zoek de locatie op in de Google Maps app op je smartphone, scroll iets omlaag en je krijgt de vragen voorgeschoteld. Eén complete reeks van 3-7 vragen of zo beantwoorden van begin tot het eind levert je ook weer een punt op.

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.