Aanpassen venstergrootte voor screencast

doorEduard

Aanpassen venstergrootte voor screencast

Ik maak vaak screencasts, waarbij ik het programma “Camtasia” voor de Mac gebruik. De opnames maak ik in HD (720p), dus niet in Full HD. En ik wil natuurlijk de beschikbare ruimte optimaal benutten, terwijl ik toch het hele browservenster toon.

Camtasia logoTot voor kort was het altijd lastig om het browservenster precies de juiste afmeting te geven: dat kostte vaak wel een paar minuten om er zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen. Dikwijls had ik dan nog niet precies 1.280×720.

Omdat ik ervan overtuigd was dat het anders (en gemakkelijker) moest kunnen, ging ik op zoek op Google om te zien wat ik erover kon vinden.

Ik verwachtte eigenlijk dat ik ergens settings voor MacOS X zou vinden, die ik zou moeten meegeven bij het opstarten van Safari of om het even welk venster.

Camtasia_Studio_Mac_Share

Maar de oplossing kwam uit een onverwachte hoek, die ook meteen in zowel Safari als Firefox werkt: door middel van Javascript! (Ik had een probleem om dit voor elkaar te krijgen in Chrome, maar persoonlijk gebruik ik die niet vaak voor screencasts).
[note_box]

Javascript voor aanpassen venstergrootte

Kopieer en plak de volgende Javascipt regel in de adresbalk van Safari of Firefox om de dimensies van het browservenster aan te passen aan de door jou gewenste waarden:

javascript:self.resizeTo(1280,720)

Hiermee verander je de afmetingen bijvoorbeeld in 1.280 bij 720 pixels.[/note_box]

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.