Podcast Aflevering 18 (30-03-2013)

doorEduard

Podcast Aflevering 18 (30-03-2013)

ReputatieCoaching Podcast aflevering 18!

ReputatieCoaching Podcast Aflevering 18 (30-03-2013)In de ReputatieCoaching Podcast heb ik tot en met vorige week altijd nieuws uit de wereld van SEO, reputatiemanagement en contentmarketing gebracht en dat blijf ik ook doen. Maar een paar weken geleden had ik al aangekondigd dat ik ook mensen zou gaan interviewen. En vandaag is het dan zover: zometeen hoor je het eerste interview dat ik als ReputatieCoach heb afgenomen van een bijzondere gast. Maar ik begin zo eerst met wat actueel nieuws en bruikbare tips uit de diverse bronnen op Internet!

Mijn naam is Eduard de Boer -ook wel bekend als de ReputatieCoach- en ik ben je host voor vandaag.

Voordat ik met het nieuws van de afgelopen week begin: heb je inmiddels al foto’s gemaakt van je bedrijfslocatie, deze voorzien van geotags en de foto’s online gezet op Flickr, Panoramio en andere sites? Hmmm… Waarom niet? Neem gerust contact op, mocht er iets niet duidelijk zijn in de instructievideo’s, de berichten et cetera.

Het eerste nieuws vandaag is over Google, daar heb ik maar liefst drie nieuwtjes over. En nog net voor ik overga op het eerste interview in de geschiedenis van de ReputatieCoaching Podcast, heb ik tips en instructies voor je, voor het kiezen van een SEO-vriendelijke URL-structuur voor je website. Dat is een hele mond vol en als je nog geen idee hebt, wat dat betekent, dan begrijp je dat straks wel na mijn uitleg.

Steeds vaker hoor je dat sites worden gehackt. Als het niet de webmaster zelf is, dan is het vaak wel Google die dit als eerste partij door heeft. Dit komt natuurlijk ook, doordat Google een extreem grote database heeft van alle content op Internet, waardoor zij ook snel bepaalde afwijkingen kunnen constateren.

Een goede twee weken geleden verscheen op het Google Webmaster Central Blog een bericht dat Google een aparte website had ingericht met informatie voor gehackte sites. Deze kun je vinden op: www.google.com/webmasters/hacked . Deze exacte URL kun je vinden in de show notes van deze podcast. Google meldt terecht als afsluiting van het blogbericht, dat ze hopen dat ze je daar nooit zullen zien.

In de show notes heb ik ook een introvideo van Google hierover opgenomen.

In deze introvideo wordt verteld, dat Google jou kan waarschuwen, als ze constateren dat je site is gehackt en hoe ze je kunnen helpen. Maar daarvoor moet je toch echt je site aanmelden in Google Webmaster Tools. Reden temeer, om dat nu toch echt eens te doen, als je dat nog niet hebt gedaan.


Panda gaat zich verstoppen…

Dan kwam er vorige week een bericht van Google, dat de Panda zich terugtrekt in de bamboebossen… In andere woorden: Google zal in het vervolg geen aankondigingen meer doen over eventuele Panda-updates, die mogelijk website-eigenaren weer in de stress kunnen helpen en dergelijke. Het wordt een stuk eenvoudiger: Google brengt wijzigingen aan in hun software en die hebben gewoon een bepaald resultaat. De ene keer kan je site hoger scoren en de andere keer iets lager.

Dit past ook veel beter bij de visie, dat je je niet daarom zou moeten bekommeren en dat je veel beter je tijd en energie kunt spenderen aan het creëren van goede, unieke en waardevolle content voor je lezers of luisteraars. Dit is tenslotte de essentie van contentmarketing: het begint met goede content voor je lezers, niet voor de zoekmachines.

Hmmm… Is de digitale panda zelfs nog sneller uitgestorven, dan de echte panda die in het wild leeft…

En sinds een goede week is het niet meer toegestaan om op Google AdWords je telefoonnummer te vermelden. Voorheen kon dit en werd het wel toegestaan, maar ik denk dat Google heeft ingezien dat het een negatief effect heeft op hun inkomsten. Want als mensen al een telefoonnummer zien staan in een advertentie, is de kans dat ze meteen gaan bellen toch echt groter, dan dat ze doorklikken.

Het komende stukje gaat merendeels over WordPress, maar in essentie geldt het voor elke website. Het gaat over SEO-vriendelijke URLs voor je website.

Wat zijn SEO-vriendelijke URLs? De URL, is datgene wat er boven in je browser staat, ofwel het webadres van de pagina, waar je je op bevindt. Voor het geval je het (nog) niet wist: URL staat voor Uniform Resource Locator. Wikipedia schrijft hierover:

“Een Uniform Resource Locator (afgekort URL) is een gestructureerde naam die verwijst naar een stuk data. Voorbeelden zijn het unieke adres waarmee de locatie van een webpagina op internet wordt aangegeven of een e-mailadres. In de naam is alle informatie opgenomen over de benodigde techniek om de betreffende gegevens te bereiken.”

Als je een CMS –dat staat voor Content Management Systeem– gebruikt, dan worden vaak standaard lelijk uitziende en moeilijk te onthouden URLs gegenereerd. Zo zie je bijvoorbeeld vaak bij WordPress, dat een pagina wordt aangeduid met:

http://www.mijnwebhoekje.nl/?p=1234

Dit geeft aan dat WordPress de pagina met ID “1234” moet tonen. Maar voor zoekmachines helpt dit niet echt. Natuurlijk kijken die ook wel in de inhoud van de desbetreffende pagina, maar als je ervoor zorgt dat in je URL ook nog eens belangrijke trefwoorden opneemt, die betrekking hebben op je pagina, dan maak je het voor zoekmachines extra duidelijk waar die pagina over gaat en dus vergroot je daarmee de relevantie ten aanzien van het onderwerp. Dus is de kans dat de pagina hoger scoort in de zoekmachines, groter.

Als je dit wilt veranderen in WordPress, ga je naar je dashboard en dan naar “Instellingen → Permalinks”. Dan krijg je onderstaande afbeelding te zien:

Ik heb voor deze site niet de standaard ingesteld, die dus zoekmachine-onvriendelijk is, maar zelf een aangepaste structuur gemaakt. Ik gebruik na de domeinnaam alleen maar de titel van het blogbericht als standaard URL. Die keuze heb ik zelf gemaakt, mede omdat ik weet dat ik geen twee berichten met exact dezelfde titel zal publiceren. Mocht dit alsnog het geval zijn, dan plaatst WordPress er trouwens zelf een “-2” achter, om misvertanden te voorkomen. Je kunt er ook voor kiezen om het jaar, de maand, de dag en/of bijvoorbeeld de categorie van je blogbericht erin op te nemen. Die keus is aan jou.

Op de pagina over de “Permalinks op WordPress” (waarvan de link in de show notes staat) vind je alle mogelijke variabelen die je kunt gebruiken op je site.

Het kan geen kwaad, als je op je website tot op heden alleen maar de pagina’s aanduidde met “?p=” gevolgd door een nummer. Die URLs blijven bestaan als je nieuwe permalinks invoert.

Maar als je ooit al eens Permalinks hebt ingesteld, dan moet je niet zonder meer wijzigingen hierin gaan doorvoeren. Dat kan een averechts effect hebben op de vindbaarheid van je site op Internet en je ranking in de zoekmachines. Als je dat ooit van plan bent, neem dan contact met me op, zodat ik je specifiek advies kan geven, toegespitst op jouw site en instellingen!

Dan het interview. Het heeft me even tijd gekost om alles op de rit te krijgen, zowel technisch, als qua sprekers. Daar heb ik ook weer van geleerd. Het heeft me ook doen inzien dat het met al mijn werkzaamheden lastig is om elke week een gast te hebben, die ik kan interviewen. Bovendien kan ik dan ook niet meer zoveel nieuws melden, of kennis en ervaringen delen en dat zou ik ook jammer vinden. Dus ik heb besloten dat ik een mix ga brengen: de ene keer heb ik een uitzending met alleen nieuws en tips, terwijl ik in een andere uitzending een interview zal publiceren.

De gast van vandaag is Gé Bouma, van Bouma Webteksten uit Oosterwolde in Friesland. Ik ben Gé op figuurlijke wijze tegen het lijf gelopen, toen ik zag dat ze me op Twitter ging volgen. Ik begroet zoveel mogelijk alle nieuwe volgers persoonlijk, omdat ik niet houd van geautomatiseerde tweets. Het risico daarmee is dat je de controle verliest of mogelijk de verkeerde dingen zegt.

En ik nam natuurlijk ook een kijkje op de website van Gé. Zij is gespecialiseerd in het het schrijven van pakkende webteksten en het bewaken van de goede naam van bedrijven op Internet. Zij doet dit laatste door het Internet af te schuimen tot de verste uithoeken, om te zien wat er over haar opdrachtgevers wordt geschreven, zowel positief als negatief. Dit rapporteert ze vervolgens terug aan haar klanten.

Gé heeft ook een aantal eBooks gepubliceerd over hoe je tegenwoordig moet zakendoen via de moderne social media en over online reputatiemanagement.

Omdat onze aandachtsgebieden elkaar volgens mij heel mooi aanvullen en het me leuk leek om jullie als luisteraars hier meer over te laten horen, ben ik de dialoog met Gé aangegaan en heb ik haar vandaag voor een interview in de uitzending.

Ik heb Gé de volgende vragen gesteld. Ben je benieuwd naar de antwoorden, dan raad ik je aan de podcast te beluisteren.

1. Gé, allereerst bedankt dat je je medewerking wilt verlenen aan dit interview. Ik hoop dat ik je correct heb aangekondigd. Ongetwijfeld heb ik je tekort gedaan en zeker heb ik niet alles verteld over je bedrijfsactiviteiten. Daarom aan jou de vraag of je jezelf voor de luisteraars wilt voorstellen.

 

2. Onder andere schrijf je pakkende teksten voor (zoals ik begrijp) publicatie op Internet en je helpt daarmee met het vergroten van de vindbaarheid van de content van de opdrachtgevers, waardoor je dus bijdraagt aan hun online reputatie.

Om een goed stuk te schrijven voor een opdrachtgever, moet je je volgens mij behoorlijk inlezen of inleven in het bedrijf, haar producten en/of diensten, cultuur enz. Hoe gaat dat in zijn werk? En ben je daar lang mee bezig?

 

3. Eén artikel op zich draagt vaak niet echt bij tot online bekendheid voor een bedrijf. Help jij bedrijven ook met het opstellen van een volwaardige multichannel en multimedia content management strategie, of laat je dat aan andere partijen over?

 

4. En dan het fenomeen “online reputatiemanagement”. Dat is op zich iets wat relatief nieuw is in Nederland. Kun jij de luisteraars vertellen, wat online reputatiemanagement eigenlijk inhoudt? Hoe en waar is het ontstaan? En welke bedrijven waren de pioniers in Nederland? Vertel er eens iets meer over, als je wilt.

 

5. Dat lijkt me nogal veel werk, om alle uitlatingen over je opdrachtgevers in de gaten te houden. Of gebruik je daar tooling voor, zoals RSS-feeds van Google News, weblogs, Storify etc. En hoe kun je alle review sites bijhouden? Er zijn er zoveel!!

 

6. Waarom doen veel bedrijven zelf niet hun online reputatiemanagement en besteden ze het liever uit? Kost het ze verhoudingsgewijs teveel om daar iemand voor aan te nemen, omdat het op zich vaak geen fulltime job zal zijn? Of komt het door gebrek aan kennis en ervaring, omdat ze niet weten waar en hoe ze moeten zoeken?

 

7. Heb je bepaalde SLA’s (Service Level Agreements) afgesproken met je opdrachtgevers over bijvoorbeeld de maximale reactietijd? Wat doe je nu precies als je een alarmerende uitlating over een opdrachtgever tegenkomt? Heb je bepaalde escalatieniveaus? En reageert jouw opdrachtgever dan zelf in de sociale media, of doe jij dat uit naam van je opdrachtgever, waarbij je jouw opdrachtgever aanstuurt of adviseert?

 

8. Ik zag ook op je website dat je maandelijks een rapportage aan je opdrachtgevers verstrekt. Meld je ze dan hoevaak en waar er over hen is geschreven? En de algehele toonaard van de uitlatingen? Of is geen bericht, goed bericht?

 

9. Vind je dat bedrijven in Nederland over het algemeen voldoende werken aan hun online reputatie? Waar zie je nog ruimte voor verbeteringen?

 

10. Op je website zie ik een indrukwekkende lijst staan met alle opdrachtgevers. Ik heb ze niet allemaal gecontroleerd qua locatie, maar voor zover ik kan zien zijn ze voornamelijk gelokaliseerd in het noorden des lands. Is dat toeval, of adverteer jij je diensten vooral in Drenthe, Groningen en Friesland? Sta je op beurzen? Of wordt jouw website zo goed gevonden door mensen die op zoek zijn naar een online reputatiemanager?

We lopen langzaam richting het einde van het interview. Zoals ik begrijp ben jij deels proactief bezig met reputaties van je opdrachtgevers door middel van het schrijven van de teksten en deels reactief met het monitoren van de uitlatingen over je opdrachtgevers online.

Wat me leuk lijkt voor de luisteraars: heb je –nu we zo richting het einde van het interview lopen– nog één of twee tips voor de luisteraars, waarmee zij hun voordeel kunnen doen als het gaat om reactief reputatiemanagement?

Vond je deze podcast leuk, laat het me dan weten. Je kunt een bericht achterlaten op onze Facebookpagina, op: www.reputatiecoaching.nl/facebook of op Google+. De Google+ pagina kun je vinden op: www.reputatiecoaching.nl/gplus (dat is “g-p-l-u-s”).

Geef een “Like” of “+1” op Google+, waardoor je laat weten dat je de content op prijs stelt. Of laat een leuke recensie achter op mijn LinkedIn-profiel, op: www.reputatiecoaching.nl/linkedin.

Als je opmerkingen hebt over deze podcast, laat die dan op de website onderaan de transcriptie achter. Je kunt de transcriptie van deze podcast snel online vinden door te surfen naar: www.reputatiecoaching.nl/podcast-18/. Als je ergens een recensie hebt geplaatst, stuur me dan een mailtje zodat ik je recensie kan vermelden in de podcast.

Als je een vraag of een probleem hebt met betrekking tot je online reputatie, stuur dan een mailtje naar podcast@reputatiecoaching.nl of spreek een boodschap in op de ReputatieCoaching Hotline, op: 084 – 883 15 56. Mogelijk behandel ik je vraag of probleem dan in een artikel of in de podcast.

Ik wens iedereen de komende week weer succes met het werken aan je reputatie, zodat je meteen je reputatie voor jou kunt laten werken!

Tot volgende week!

Doei!

[info_box]Hieronder het overzicht van de links die in de podcast aan bod komen:

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.