Mijn achtergrond

doorEduard

Mijn achtergrond

Hoewel deze podcast niet over de persoon Eduard de Boer gaat, lijkt het me toch nuttig jullie iets te vertellen over mijn achtergrond en hoe ik ertoe ben gekomen om mij te gaan richten op reputatiecoaching.

Ik ben geboren in 1968 en kan terugkijken op een leuke, interessante, leerzame en vooral inspirerende jeugd. “Inspirerend”, omdat ik door mijn opvoeding en mijn viereneenhalf jaar oudere broer continu in zekere zin werd uitgedaagd nieuwe dingen te onderzoeken, te doorgronden en te begrijpen.

Zo had ik tijdens mijn schooltijd al een programma voor de meldkamer van de politie in Apeldoorn geschreven dat 24 uur per dag, 7 dagen in de week werd gebruikt.

Nadat ik het atheneum in Apeldoorn had afgerond ben ik via wat omwegen Informatica gaan studeren en tijdens mijn eerste project als ZZP’er was ik in 1990 programmeur (software developer) voor HCS in Apeldoorn.

In de periode 1992-1993 heb ik 17 maanden in Amerika gewerkt als programmeur voor software ten behoeve van call centers. In de jaren daarna heb ik wereldwijd veel meer telecomprojecten gedaan, zelfs tot aan Maleisië toe.

Van 1999 tot en met 2004 heb ik vrijwilligerswerk gedaan in de bush in Kenia, in het kader van community development en wildlife conservation.

In mijn vrije tijd maakte ik websites voor bedrijven en organisaties en gaandeweg leerde ik hoe ik de gemaakte websites hoger kon laten verschijnen in de zoekmachines voor de meest gebruikte zoektermen. Hierdoor nam de bekendheid en daarmee de reputatie van deze bedrijven toe, kregen ze meer klandizie en draaiden ze dus meer omzet.

Al vanaf mijn jeugd was ik een gepassioneerd hobbyfotograaf en vanaf de eerste helft van dit millennium ging ik ook commercieel fotograferen. Eerst begon ik in Kenia en later richtte ik mij op fotografie van een andere passie van me: de motorsport. De meer dan 130.000 foto’s die ik door heel Europa heb gemaakt vonden gretig aftrek, zowel bij de motorrijders zelf, als bij bladen en tijdschriften. Veel motorrijders hebben hun bekendheid te danken aan de door mij gemaakte spectaculaire actiefoto’s die nog steeds op hun websites staan.

Later ben ik me naast mijn werkzaamheden in de ICT gaan richten op bruidsreportages en bedrijfsreportages. Voor bedrijven maakte ik foto’s van complexe projecten en installaties en tevens van de medewerkers voor gebruik op visitekaartjes, LinkedIn profielen en wat dies meer zij.

Vanaf 2010 ben ik een website gaan opzetten voor promotie van nieuws en bedrijven uit de trouwbranche. Deze website groeide uit tot een site die dagelijks door honderden mensen werd bezocht.

Nu ik een aantal jaren verder ben, realiseer ik me dat er een rode draad door mijn leven loopt, die ik pas recentelijk ben gaan zien. Ach ja, “Verstand komt met de jaren”, zegt men niet voor niets.

Al vanaf mijn pre-adolescentie komen geregeld mensen bij mij met hun problemen, vragen en angsten. Nu pretendeer ik absoluut niet dat ik psycholoog ben, noch dat ik alle wijsheid in pacht heb. Maar tot op heden heb ik elke keer die mensen op basis van mijn kennis, ervaring, inzichten en bovenal gezond verstand advies kunnen geven, waar zij iets mee hebben kunnen doen.

Die rode draad in mijn leven waar ik het zojuist over had, is het inzetten van mijn kennis, kunde en kunnen ten behoeve van mijn omgeving om deze te helpen met het verder ontwikkelen van zichzelf. En opeens vallen alle puzzelstukjes dus op hun plaats: ik besloot een online reputatiecoach te worden!

Hierin komt voor mij namelijk alles samen: mijn algemene ontwikkeling, de kennis van en ervaring met ICT en Internet, fotografie, kennis van zoekmachineoptimalisatie en Internetmarketing, gevoel voor commercie, inlevingsvermogen, enzovoorts… enzovoorts…

En zo kom ik dan op het fenomeen reputatiecoaching en reputatiemanagement. In de vorige podcast heb ik al vanaf Wikipedia geciteerd wat reputatie betekent. Kort gezegd is het de naam die een bedrijf of individu opbouwt op basis van ervaringen van de stakeholders, bijvoorbeeld klanten of patiënten.

Vroeger was er alleen mond-tot-mond reclame. Deze vorm van reclame is nog steeds één van de krachtigste en belangrijkste en heeft ook beslist nog niet afgedaan als manier voor het opbouwen van een reputatie.

Sterker nog, mond-tot-mond reclame is nu in dit tijdperk van Internet en de enorme groei van mobiele communicatie nog veel belangrijker en krachtiger geworden.

Alleen is de wijze waarop deze reclame wordt verspreid, veranderd. Die reclame loopt nu via Twitter, Facebook, Google+, Pinterest, Foursquare, Yelp, fora en duizenden review sites.

Potentiële klanten kunnen nu altijd en overal nalezen wat andere mensen vinden van een bepaald product, een bepaalde dienst of een specifieke dienstverlener. Op basis hiervan besluit men dan tot aankoop .

Als gevolg van deze globalisering van mond-tot-mond reclame kan een reputatie dus binnen een mum van tijd worden opgebouwd, maar ook worden afgebroken.

» Dit artikel is een transcriptie van het gelijknamige topic in Podcast 2

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.