Google Authorship

UPDATE: In 2014 heeft Google het fenomeen “Authorship” afgeschaft. Onderstaande informatie staat nog online, zodat geïnteresseerden er over kunnen lezen hoe het werkte.

In deze instructievideo laat ik je het concept zien hoe je ervoor kunt zorgen dat Google jou gaat zien als autoriteit, waardoor content die jij hebt gepubliceerd en nog gaat publiceren, hoger scoort. Dit principe heet Google Authorship.

 Google Authorship Instructievideo

Dit doe je door gebruik te maken van zogenaamde rich snippets, een concept dat is vastgelegd in de standaard “schema.org”. Meer informatie daarover vind je op http://schema.org .

Hierdoor wordt jouw foto (hoogstwaarschijnlijk) weergegeven bij de zoekresultaten van jouw site, waardoor mensen sneller zullen klikken op de link en je dus meer business kunt doen (meer conversies of sales).

En doordat er meer op wordt geklikt, stijgt je pagina ook weer in de zoekresultaten in Google. Dus het werkt dubbelop!

Lees de volledige transcriptie van de video hieronder

Hallo en welkom. Mijn naam is Eduard de Boer, ook wel bekend als de ReputatieCoach.

In deze instructievideo laat ik je het concept zien hoe je ervoor kunt zorgen dat Google jou gaat zien als autoriteit, waardoor content die jij hebt gepubliceerd en nog gaat publiceren, hoger scoort. Dit principe heet Google Authorship.

Laat ik beginnen bij het begin. Zelf heb ik het al een tijd werkend, dat mijn foto wordt getoond in de Google zoekresultaten, zoals je op de vorige slide zag. En omdat dit zo’n stuk beter scoort in de zoekmachines en mensen ook nog eens sneller geneigd zijn op een artikel met een fotootje ernaast te klikken, krijg ik continu de vraag hoe ik dat voor elkaar heb gekregen.

Ik kreeg een heldere ingeving en dacht: “Laat ik het iets efficiënter aanpakken: als ik een instructievideo maak, kan ik mensen simpelweg naar de video verwijzen.”. Dus daarom heb ik deze video gemaakt.

Zoals ik al zei: als jouw foto wordt getoond naast de zoekresultaten ziet dit er voor mensen die op zoek zijn naar specifieke content op Internet, erg geloofwaardig uit. Er wordt tenslotte een foto van de auteur getoond, dus moet het wel relevante en waardevolle informatie zijn.

Zo word jij dus al sneller gezien als autoriteit. En doordat mensen jou als autoriteit zien en het artikel waardevol lijkt te zijn, zullen ze eerder doorklikken naar het daadwerkelijke artikel. Dit verhoogt je zogenaamde CTR, ofwel: Click Through Rate. Dit is de verhouding van het aantal keren dat er wordt geklikt op de link naar je pagina en het aantal keren dat de URL van jouw pagina in de zoekresultaten wordt vertoond.

Om je een voorbeeld te geven: als je pagina 100 keer is vertoond en er is 42 keer op geklikt, dan is je CTR dus 42 / 100 = 42%. (Dat is overigens erg hoog!).

Hierdoor zorg je er dus voor dat je maximaal rendement haalt uit je content: je zorgt dat mensen vaker doorklikken naar je site, waardoor je dus mogelijk ook meer kunt verkopen of andersoortige conversies kunt realiseren.

Het mechanisme van Google Authorship maakt gebruik van zogenaamde “rich snippets”. Dit is een manier om op HTML-pagina’s aan te geven wat voor soort/type informatie iets is. De standaard die hieraan ten grondslag ligt, heet schema.org en hierover kun je meer nalezen op de gelijknamige site: http://schema.org

Zo kun je met rich snippets bijvoorbeeld recepten markeren, waardoor deze extra mooi worden vertoond in de Google zoekresultaten. Ook zijn er rich snippets voor het aangeven van reviews of beoordelingen, waardoor er bij een pagina sterretjes worden vertoond. Het laatste voorbeeld dat ik geef -voordat ik overga op de daadwerkelijke Google Authorship- is die van de kalender. Hiermee kun je bijvoorbeeld een kalender van maximaal drie data of gebeurtenissen laten zien onder de zoekresultaten.

En dan Google Authorship… Het principe is eigenlijk een soort van tweetraps raket, want je moet niet alleen van je site naar je Google+ profiel linken, maar ook de andere kant op.

Om ervoor te zorgen dat je foto bij de zoekresultaten kan worden vertoond door Google (het is namelijk geen garantie!), moet je eerst een foto van een hoge resolutie hebben, die je vierkant moet uitsnijden. De resolutie moet minimaal 250 bij 250 pixels zijn. Hoger mag wel, maar een lagere resolutie kun je niet gebruiken.

Dan moet je een Google account hebben en om het nog iets preciezer te maken: een Google+ account. Hoe je een Google account aanmaakt, laat ik hier gemakshalve achterwege.

Die vierkante foto upload je als profielfoto naar je Google+ account. Let wel: dit moet echt een foto zijn en mag dus geen logo of abstracte afbeelding zijn!!

Vervolgens ga je in je profiel op Google+ en voeg je alle websites waar content van jou staat, toe onder het kopje “Bijdrager aan”. Let op dat je de juiste URL van je website gebruikt. Als jouw site alleen mét “www” voor de domainnaam werkt, dus bijvoorbeeld www.site.nl, dan moet je hier ook www.site.nl invullen. Staat je site in Google zonder de “www”, dan moet je in je Google+ profiel ook de vermelding zonder de “www” doen.

Als je dit allemaal hebt gedaan, dan breng je op iedere pagina van je site waarvan je wilt dat je foto erbij wordt getoond, een link naar je Google+ profiel aan, met een speciale tag. De tag die je in de “a href”-link moet specificeren, is: rel=”author” .

Je kunt dit dus eventueel per pagina aangeven. Maar dat is erg omslachtig. Wat ik de meeste mensen aanraad, is om ofwel de regel link rel=”author” href=”…”, waarbij … staat voor de URL naar je Google+ pagina in het header gedeelte van de HTML van je pagina op te nemen, of om bijvoorbeeld in de footer van de site terug te linken naar je Google+ pagina. Als je site goed is opgezet en je bijvoorbeeld een CMS (dat staat voor Content Management Systeem) als WordPress of Joomla gebruikt, kun je dat gemakkelijk eenmaal instellen.

En als je daar niet uitkomt, dan kun je me altijd een berichtje sturen, een berichtje hieronder posten of een voicemail inspreken op de ReputatieCoaching Hotline: 084-8831556.

Hoe je dit precies eenvoudig met WordPress kunt doen, leg ik binnenkort in een andere video in detail uit.

Dit was het voor deze instructievideo. Ik hoop dat je er iets aan hebt en laat hieronder gerust een berichtje achter als het je is gelukt! Laat het even weten, want ik ben wel benieuwd!

Succes!

 

Doordat die foto er door Google bij wordt getoond, roept dit een gevoel van vertrouwen op. Het is opeens geen artikel meer van een anoniem persoon, maar het artikel krijgt zelfs een gezicht! Dus heb je onbewust het idee dat dit artikel een betrouwbaar artikel zal zijn en dat het is geschreven door iemand die weet waarover hij of zij het heeft, iemand met een zekere mate van autoriteit. Anders zou Google die foto er niet bij vertonen, toch?

Dus ben je veel sneller geneigd op een dergelijk zoekresultaat te klikken, dan op een resultaat waar geen foto bij wordt vertoond!

Dit principe heet Google Authorship en het is door Google bedoeld voor mensen die veel content online publiceren. Door gebruik te maken van dit mechanisme, kun je ervoor zorgen dat Google jou gaat zien als een autoriteit en jouw foto gaat tonen bij zoekresultaten zoals bijvoorbeeld artikelen, die van jou afkomstig zijn.

Op deze manier kom je uit de anonimiteit en bouw je verder aan je online spoor van relevante content, je online presence en zo dus aan je online reputatie!

Volgens diverse bronnen op Internet wordt dit principe de komende tijd een heel belangrijke graadmeter voor relevante content op Internet. Als je ervoor zorgt dat jij er klaar voor bent met je Google+ profiel en je blog of meerdere weblogs, dan kun je er nu alvast de vruchten van plukken!

Als je wilt kun je hier meer over lezen op de pagina op Google+. Die pagina is op zich vrij beknopt en ik begrijp van veel mensen dat het niet geheel duidelijk is hoe het nu echt werkt.

Daarom heb ik gisteren ook een korte videopresentatie online gezet, waarin ik stap voor stap uitleg hoe je dit realiseert. Vooraf een belangrijke disclaimer: het volgen van deze instructies geeft je niet de garantie dat jouw foto in de zoekresultaten zal verschijnen doordat Google jou gaat zien als iemand met autoriteit! En ik raad je aan om het principe niet te gaan misbruiken, want voordat je het weet wordt je virtueel aan de schandpaal genageld en wordt je deze functionaliteit weer ontnomen.

Maar goed, kort gezegd komt het erop neer dat je je eerst aanmeldt bij Google voor een Gmail account, waarna je je binnen Google aanmeldt bij Google+. In Google+ upload je een vierkante foto van jezelf van minstens 250 bij 250 pixels. Vanuit je Google+ profiel link je naar alle sites, waarbij je wilt dat jouw foto mogelijk wordt getoond in de zoekresultaten.

En vanaf de pagina’s of sites waarvan je wilt dat jij door Google wordt beschouwd als auteur, link je terug naar je persoonlijke Google+ pagina en geef je in de link tag als extra parameter mee: rel=”author” .

Dat is alles. Nogmaals: het is geen garantie. Maar als je dit niet doet, weet je in ieder geval zeker dat jouw foto nooit wordt vertoond in de zoekresultaten. En wat ook belangrijk is om te weten: dit principe werkt alleen voor persoonlijke Google+ pagina’s en de gebruikte foto moet echt de foto zijn van een persoon en geen logo of iets dergelijks. En het principe werkt dus ook niet voor Google+ bedrijfspagina’s!

Artikelen over Google Authorship:

4 reacties tot nu toe

Robert van den BreemenGeplaatst op11:02 am - jan 12, 2013

Hoi Eduard,

Handig om te weten. Misschien dat je aan het artikel nog een cut en past voorbeeld kan toevoegen… of in iedergeval een voorbeeld, ik moest nu de video stil zetten om te kijken wat de extacte syntax is…. 😉

Weet jij ook een goede truuk om “content” van diverse sites in de resultaten geclusterd te krijgen? Dus alles wat je als persoon zoals doet, met een foto en dan daarachter de resultaten onder elkaar…
Groet,
Robert

    EduardGeplaatst op8:09 am - jan 14, 2013

    Hoi Robert,

    Dankje voor je feedback en ook bedankt voor je suggestie. Ik zal het artikel voorzien van een tekstueel voorbeeld.

    Voor zover ik weet kun je in Google niet de resultaten geclusterd krijgen. Als je op meerdere sites Google Authorship hebt geactiveerd worden die verschillende resultaten wel getoond als mensen in de zoekresultaten klikken op “van Robert van den Breemen”, bijvoorbeeld.

    Groet, Eduard.

Niels AmmerlaanGeplaatst op1:38 pm - nov 5, 2013

Hoi Eduard,

Goed en bruikbaar verhaal, ik ga het toepassen op mijn sites. Dank je wel voor de info!

Mvg,

Niels Ammerlaan
https://gateway2knowledge.com

    EduardGeplaatst op10:40 am - nov 7, 2013

    Leuk Niels! Ik zag dat het op dit moment nog niet operationeel is, op je site. Mocht je er niet uitkomen, neem dan gerust contact op!

    Gefeliciteerd met je NLP-practitionership, overigens!

    Mvg, Eduard.

Reacties zijn gesloten.