Foursquare ontvangt US$15 miljoen van Microsoft in ruil voor locatiedata

doorEduard

Foursquare ontvangt US$15 miljoen van Microsoft in ruil voor locatiedata

FoursquareLocatiedata is geld waard! Dat blijkt nu wel weer: gisteren heeft Microsoft US$15 miljoen geïnvesteerd in Foursquare, in ruil voor het gebruik van gegevens uit de locatiedatabase van Foursquare.

Volgens het artikel “Foursquare Teams With Microsoft for Dollars and Data” in de Wall Street Journal beschikt Foursquare over de gegevens van meer dan 60 miljoen winkels, restaurants en andere locaties. Die gegevens zijn allemaal ingevoerd door de inmiddels meer dan 45 miljoen Foursquare gebruikers.

Al die gegevens kunnen Microsoft helpen om in Bing betere lokale resultaten te tonen en om gebruikers van Windows Mobile er bijvoorbeeld op te attenderen dat ze in de buurt zijn van een nieuw of populair restaurant et cetera.

Halverwege 2013 waren er volgens Bloomberg al geruchten dat zowel Microsoft als American Express in de race waren om te investeren in Foursquare, terwijl het er omstreeks december 2012 op leek, alsof Apple achter Foursquare aanzat voor het verbeteren van Apple Maps. Microsoft lijkt nu dus de eerste investering te hebben gedaan en wellicht volgen die andere partijen binnenkort ook nog.

Microsoft heeft de duimschroeven van Foursquare niet helemaal aangedraaid, want Foursquare mag de data ook nog steeds ter beschikking stellen aan andere partijen. Zo schreef ik in december 2013 over de nieuwe feature van Pinterest: “Pinterest Place Pins”. Voor de plaatsen waarop je binnen Pinterest foto’s kunt pinnen, wordt namelijk ook gebruik gemaakt van Foursquare.

Dit soort investeringen zijn niet nieuw voor Microsoft. Zo investeerde het bedrijf in 2007 ook al eens US$240 miljoen in Facebook, waarna Facebook gebruik ging maken van Bing als onderliggende zoekmachine.

Bron: Wall Street Journal (4 februari 2014)

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.