Disruptive streaming video

doorEduard

Disruptive streaming video

meerkatOp alle fronten vinden “radicale” vernieuwingen plaats die we voorheen nooit mogelijk zouden hebben gehouden. Niet alleen groeien Über en AirBNB met ongekende snelheid, maar ook komen er nieuwe ontwikkelingen bij op het digitale front.

Sinds een tijdje bestond de app Meerkat, waarmee je streaming video de online digisphere in kon slingeren. Deze werkte via Twitter. Maar kort na de lancering van Meerkat kwam Twitter met haar eigen app: Periscope.

Voor dit artikel laat ik de verschillen buiten beschouwing en kijk ik alleen naar het nieuwe fenomeen: mobiel live streaming video. Streaming video is niet nieuw, noch ‘live streaming video’. Maar wat wat het bijzonder maakt, is het woordje “mobiel”.

Dankzij de enorm snel voortschrijdende ontwikkelingen in mobiele communicatie kan iedereen met een smartphone nu realtime verslaggever ter plaatse zijn bij een evenement, ongeluk of een ramp.

periscopeEerst zullen we “spielerei” zien: mensen gaan live broadcasts doen terwijl ze door kantoor lopen, ergens de hond uitlaten, zitten te eten, golfen met zakenrelaties en dergelijke. Langzaam zal dit verschuiven naar zinnige toepassingen, zoals het live streamen van (zakelijk) relevante gebeurtenissen.

Hoewel de kwaliteit acceptabel is, is die nog niet vergelijkbaar met professionele apparatuur. In het begin zal dat niet uitmaken, maar uiteindelijk zal de kijker betere kwaliteit eisen.

Dit alles zal een enorme druk leggen op de hedendaagse tv-stations en nieuwsdiensten. Die zijn vanaf nu vrijwel altijd later (“te laat”) aanwezig om verslag te doen, dan toevallige passanten die enkel een mobiele telefoon bij zich hebben.

In plaats van dat de traditionele videoreporters het nieuws brengen, lopen ze opeens achter de feiten aan. Daarmee wordt hen hun bestaansrecht ontnomen…

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.