42: Google RSS-alerts terug, WordPress 3.6.1 update, Outlook.com ondersteunt IMAP. Google opent jacht op automatisch gegenereerde content, NOFOLLOW links zijn niet schadelijk en een interview met Arend Landman over contentmarketing.

doorEduard

42: Google RSS-alerts terug, WordPress 3.6.1 update, Outlook.com ondersteunt IMAP. Google opent jacht op automatisch gegenereerde content, NOFOLLOW links zijn niet schadelijk en een interview met Arend Landman over contentmarketing.

ReputatieCoaching Podcast nummer 42…

ReputatieCoaching PodcastHallo en hartelijk welkom bij deze aflevering van de ReputatieCoaching Podcast. Mijn naam is Eduard de Boer, ook bekend als de ReputatieCoach. Dit is dé podcast die je moet beluisteren als je meer wilt leren over online reputatie en reputatiemanagement en ook als wilt werken aan je online reputatie en je online vindbaarheid wilt verbeteren. Dit alles kan je helpen om jezelf beter op de online kaart te plaatsen, waardoor je als bedrijf meer business kunt doen.

Als persoon kun je met de diverse tips aan de slag om bijvoorbeeld je online reputatie als ambtenaar, fietsenmaker, groenteboer, DJ of wat dan ook te verbeteren.

De onderwerpen voor vandaag… Als eerste goed nieuws: de Google News RSS-alerts zijn terug en er is een WordPress beveiligingsupdate die je zo snel mogelijk moet installeren! Verder heb ik een uiterst nuttig nieuwtje van outlook.com! Daarnaast meldt Google nogmaals dat automatisch gegenereerde content niet is toegestaan en dat NOFOLLOW links geen negatief effect op je site hebben. En ik heb vandaag weer een interview met een heel bijzondere gast. Dit keer gaat het interview over contentmarketing.

Beluister het interview en bekijk de slides van Arend Landman:

Maar eerst nog even twee zaken, voordat ik overga op de topics van vandaag.

Ik wil even kort terugkijken op twee artikelen die ik de afgelopen week heb gepubliceerd. Het eerste artikel van afgelopen week gaf je tips over het kiezen van de beste domeinnaam voor personal branding en het tweede artikel ging dieper in op de vraag of je meerdere domeinnamen voor één website kunt gebruiken.

De volledige transcriptie van deze podcast, inclusief alle links die ik hierin noem, kun je terugvinden op www.reputatiecoaching.nl/42/.

Google News RSS-alerts zijn terug!

Dan het eerste onderwerp van vandaag: Google RSS-alerts zijn terug! Yippiieee!! Deze waren vanaf 2 juli (met het verdwijnen van Google Reader) niet meer beschikbaar. Stephan ten Kate verwees me toen naar TalkWalker Alerts, ook een gratis service die ik toen meteen ben gaan gebruiken. Nog bedankt daarvoor, Stephan!

Maar goed, afgelopen week heeft Google de RSS-alerts in Google News stilletjes teruggebracht. Het is vooralsnog niet bekend wat de reden hiervan is en wellicht zullen we dat ook nooit van Google te horen of te lezen krijgen.

Met het verdwijnen van de RSS-alerts in juli gingen ook al mijn ingestelde alerts naar de eeuwige magneetvelden, dus die ben ik voorgoed kwijt. Omdat ik toen vantevoren niet wist dat de RSS-alerts ook zouden verdwijnen, heb ik voor die tijd geen backup gemaakt. Dat is dan weer een leermoment…

Google RSS Alerts

Feit blijft dat de RSS-alerts terug zijn! Hoewel TalkWalker Alerts goed werkte, had ik het gevoel dat ik minder nieuws voorgeschoteld kreeg, dan met Google News. Mogelijk verbeeldde ik me dit slechts. Dus ik zal de komende tijd eens de twee feeds naast elkaar houden en vergelijken.

WordPress 3.6.1 beveiligingsupdate

11 september is er een beveiligingsupdate voor WordPress 3.6 gereleased. De versie hiervan is WordPress 3.6.1. Ten opzichte van versie 3.6 zijn er 13 bugs opgelost, waarvan enkele kritisch zijn. Die vormen daarom een potentieel risico voor je site, als je niet de update installeert. Maak dus snel een backup van je WordPress site, niet alleen van de content, maar ook van de database en installeer daarna de update.

Als het goed is heb je natuurlijk al lang automatische backups draaien via de gratis plugin BackWPup en hoef je geen aparte backup te maken. Of niet? Maak je nog geen automatische backups van je weblog?

Heb je er wel eens bij stil gestaan, wat de “schade” is als opeens je hele weblog met al je artikelen weg zou zijn? Wat voor impact heeft dat op je business? Al die zorgvuldig bedachte en vaak ’s nachts uitgewerkte content allemaal foetsie? Als je nog steeds niet automatisch backups maakt van je weblog, dan zou ik dat toch maar snel gaan doen.

Ik zal binnenkort een instructievideo voor je maken, waarin ik je laat zien hoe je de plugin BackWPup installeert en zodanig configureert, dat je je daarover geen zorgen meer hoeft te maken.

Outlook.com ondersteunt IMAP

In het verleden heb ik al enkele keren geschreven over het gebruik van outlook.com als gratis alternatief voor Google Apps voor Business. Outlook.com is een ontzettend goede mailomgeving, maar tot op heden kon je die op mobiele apparaten alleen maar via EAS benaderen (een mobiel protocol) en via POP3 op alle andere apparaten.

POP3 is wereldwijd verspreid en waarschijnlijk het meest gebruikte mailprotocol. Aan POP3 kleven diverse nadelen:

  • Geen synchronisatie over devices – als je je mail ophaalt op meerdere apparaten en op het ene apparaat een bericht verwijdert, is die op andere apparaten nog steeds niet verwijderd.
  • Alle mail moet je lokaal bewaren – Je kunt de mail dus niet op de server bewaren, waardoor je lokaal grote bestanden krijgt die al snel gigabytes aan diskruimte opeisen.
  • Geen folders – Je kunt alleen de mail ophalen en nog een bepaalde tijd op de server laten staan. Het is dus niet mogelijk om berichten op de server te plaatsen in bepaalde folders.

Al deze (en andere nadelen) gelden niet voor IMAP. Daarom ben ik ook al sinds jaar en dag een happy IMAP-gebruiker.

Toen Google Apps voor Business niet meer gratis was, heb ik vanaf dat moment ook de mail voor diverse domeinen ondergebracht op outlook.com. Het grote nadeel was alleen dat outlook.com geen IMAP ondersteunde en ik de mail voor die domeinen eigenlijk het beste alleen vanaf één apparaat kon benaderen.

Maar sinds afgelopen week ondersteunt outlook.com IMAP en ben ik nóg gelukkiger met outlook.com! Goede zet, Microsoft!

Google opent jacht op automatisch gegenereerde content

Het staat al jaren in de Google Webmaster Guidelines: automatisch gegenereerde content is niet toegestaan. Maar nu gaat Google dan toch echt sites met automatisch gegenereerde content actief opzoeken en degraderen of uit de index verwijderen. Google wil dan ook graag dat je dergelijke pagina’s rapporteert als spam. Naast het simpele scraping van content van andere sites zijn er nog andere soorten automatisch aangemaakte content, waarvan Google vanwege de geringe meerwaarde de positie in de zoekresultaten zal degraderen denkbaar, zoals:

  • Geautomatiseerd vertaalde tekst, zonder enige menselijke controle achteraf
  • Tekst die is gegenereerd door te “spinnen”. Dat is een mechanisme waarbij woorden of passages door synoniemen worden vervangen.
  • Tekst die is gegenereerd uit RSS of Atom-feeds of uit zoekresultaten
  • Simpel bij elkaar geharkte teksten van diverse bronnen, zonder enige toegevoegde waarde

In de show notes, die je kunt vinden op www.reputatiecoaching.nl/42/ heb ik een video van Matt Cutts opgenomen, waarin hij dit toelicht.

Hebben NOFOLLOW links een negatief effect op je site?

Een andere vraag die recent aan Google is gesteld, ging over zogenaamde “NOFOLLOW” links naar je eigen website of websites. De vraag was of NOFOLLOW links een negatief effect op je positie in de zoekresultaten kunnen hebben.

In de video die ik heb opgenomen in de transcriptie van deze podcast vertelt Matt Cutts dat het geen negatief effect heeft. Tenzij… je massaal backlinks probeert te creëren, of als je overdreven duidelijk probeert mee te liften op de populariteit van bepaalde artikelen door overal op te reageren met zinloos commentaar en backlinks naar je eigen site.

In de ReputatieCoaching Podcast van vandaag heb ik een bijzondere gast, wiens naam al eens eerder is genoemd. Het is de bekende spreker en schoolgoochelaar Arend Landman uit Utrecht.

Arend, leuk dat je wilt meewerken aan het interview en welkom in de show. Veel luisteraars zullen wel denken: “Hoezo, een spreker en schoolgoochelaar in een podcast over online reputatie, reputatiemanagement en contentmarketing?”. Het antwoord op die vraag zal zo duidelijk worden…

Voor ondernemingen zijn er maar drie manieren om in financieel opzicht te groeien:

  • Ten eerste: meer klanten
  • Ten tweede: een grotere transactieomvang
  • Ten derde: meer verkopen per klant

Dat alles kun je bereiken met contentmarketing. Arend Landman weet daar alles van. Dat is dan ook de reden dat ik hem heb uitgenodigd voor deze podcast. Vandaag spreek ik met hem over het contentmarketingsysteem dat hij heeft opgezet, en dat je ook in heel veel andere branches met succes kunt toepassen.

Content marketing cyclus en marketing driehoek

Om het interview met schoolgoochelaar Arend Landman uit Utrecht over de Content Marketing van zijn Kinderboekenweek 2013 goochelvoorstelling voor basisscholen te horen, moet je audioversie van de podcast beluisteren. In de audioversie legt Arend onder andere uit hoe zijn promotiesysteem en marketingsysteem in elkaar zit in relatie tot de de contentmarketing-cyclus en marketingdriehoek.

Content promotie marketing magneet

Als je de podcast leuk vindt en je hebt inderdaad wat aan alle informatie die ik met je deel, help mij dan met het verder verbeteren en promoten van deze podcast. Deel ‘m op Twitter, like ‘m op Facebook of geef een “+1” op Google+. Het zou helemaal super zijn, als je een bericht achterlaat op iTunes of LinkedIn.

Als je een vraag of een probleem hebt met betrekking tot je online reputatie of de vindbaarheid van je website, kun je een mailtje sturen naar podcast@reputatiecoaching.nl. Als je dat te lastig vindt, of als je de podcast beluistert terwijl je in de auto zit en je hebt acuut een vraag, spreek dan een boodschap in op de ReputatieCoaching Hotline, op nummer: 084 – 883 15 56. Mogelijk behandel ik je vraag of probleem dan in een artikel of in de podcast.

Als laatste kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je altijd als eerste het laatste nieuws wat ik publiceer en automatisch elk kwartaal het ReputatieCoaching Podcast Boek van het afgelopen kwartaal. Surf daartoe naar www.reputatiecoaching.nl/nieuwsbrief/ en schrijf je meteen in.

En je kunt ook rechtstreeks op de website een voicemail achterlaten, door op de tab aan de rechterkant van elke pagina te klikken, en je bericht in te spreken. Dit was ReputatieCoaching Podast aflevering 42 en mijn naam is Eduard de Boer.

Ik wens je de komende week weer succes met het werken aan je reputatie, zodat je meteen je reputatie voor jou kunt laten werken!

Tot volgende week!

Doei!

Hieronder het overzicht van de links die in deze podcast aan bod komen:

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.