2013 wordt het jaar van de video

doorEduard

2013 wordt het jaar van de video

In 2012 werd het al belangrijker, maar in 2013 wordt het helemaal belangrijk! Ik heb het dan over video! Volgens de technoprofeten wordt 2013 het jaar van de video. Dat video een grote vlucht neemt, wordt wel onderstreept door de enorme groei van YouTube. Om je een idee te geven: in januari 2012 kwam er op YouTube per minuut 60 uur video bij en in mei (dus vijf maanden later) groeide YouTube al met meer dan 70 uur aan geüploade video per minuut. En per maand werd er toen meer dan 4 miljard uur aan video online bekeken.

Om je wat meer achtergrondinformatie over YouTube en haar groei te geven heb ik in de transcriptie een video van YouTube zelf opgenomen.

YouTube is na Google de grootste zoekmachine, als je kijkt naar het aantal zoekpogingen dat er per dag op wordt uitgevoerd. Dus als je klanten je niet zoeken via Google, is de kans erg groot dat ze je zoeken op YouTube.

Dus kun je als bedrijf niet achterblijven en zul je ook wat moeten gaan doen met video, om zodoende beter te worden gevonden in de zoekmachines. Eén van de redenen dat video zo’n positief effect heeft op je website, is dat het de aandacht van de bezoeker over het algemeen langer vasthoudt. Ook al zou de bezoeker naderhand je pagina wegklikken: als hij of zij de video helemaal heeft bekeken, ziet Google dit bezoek niet als een zogenaamde “bounce” met alle negatieve effecten vandien. Een andere reden is dat de CTR -ofwel: Click Through Rate- van video’s maar liefst 41% hoger ligt dan van standaard tekstpagina’s. En tenslotte heeft onderzoeksinstituut Forrester aangetoond dat je met video maar liefst 50x meer kans hebt om op de voorpagina van Google te komen!

Nu hoef je heus niet meteen in de flipstand te schieten en denken dat je dure cameraploegen moet inhuren voor het maken van je films. Nee, dat is helemaal niet nodig!

Tegenwoordig kun je met relatief goedkope apparatuur en vaak gratis software al hele leuke producties maken. Zo kun je bijvoorbeeld je producten promoten door middel van een video, waarin je er iets over vertelt, in plaats van alleen maar een saaie foto. Of je kunt een video maken over “hoe” je iets maakt, doet of realiseert, een zogenaamde “How-To”-video. En mocht je liever niet in beeld staan of zitten, dan kun je natuurlijk ook een screencast maken, waarin je iets uitlegt, net als ik doe met de instructievideo’s. Zo’n soortgelijke video kun je eventueel ook maken met een PowerPoint-presentatie, waarbij je bij iedere dia iets vertelt.

Een ander idee is om lokaal nieuws of een plaatselijk evenement te verslaan door middel van video. Of je kunt mensen interviewen en die interviews online zetten.

Om je video op YouTube te kunnen zetten moet je een Google account hebben. Daarmee kun je je aanmelden bij YouTube. Op Youtube kun je dan je eigen kanaal maken onder de door jou gewenste naam, waarop je video’s kunt publiceren.

Een praktische tip voor het maken van video: maak zoveel mogelijk gebruik van een stabiele ondergrond (bijvoorbeeld een statief) als je filmt, om trillingen te minimaliseren. Dat maakt je video meteen beter dan 95% van wat er op YouTube wordt gepost.

Als je de video af hebt, geef je ‘m een goed klinkende naam (liefst met wat trefwoorden), waarna je ‘m uploadt naar YouTube. Geef ‘m daar een goede titel, vul de omschrijving, de trefwoorden en andere gegevens goed in en binnen no-time staat je video online.

Een andere keer leg ik je nog wel eens uit hoe je je video’s echt goed kunt laten scoren en hoe je met video’s de zoekmachines kunt domineren. Op dit moment geef ik je alleen een klein voorbeeldje… Zoek op Google maar eens op de volgende drie woorden: bruidsreportage jachtslot mookerheide
(dat is met dubbel “o”)

https://www.google.nl/search?q=bruidsreportage+jachtslot+mookerheide

en zie wat je kunt bereiken met video…

» Dit artikel is een transcriptie van het gelijknamige topic in Podcast 7

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.