Abonneer via: Google Podcasts | RSS
Allereerst excuses voor het later verschijnen van deze podcast. Hoe dat komt, leg ik zo uit. Dan heb ik een recent geval van reputatieschade, dat kortstondig van alle media wereldwijd vrijwel onverdeelde aandacht kreeg, maar nog lang na zal denderen voor de betrokkene.
Ik heb afgelopen anderhalve week al tweemaal moeten helpen bij het opschonen van een zogenaamd “spammy” linkprofiel. Daar wil ik je iets meer over vertellen, inclusief het disavowen van spammy backlinks bij Google. Dan rijst wellicht de vraag: kunnen spammy backlinks naar nietbestaande content een negatief effect hebben? Ook daar geef ik je antwoord op.
Verder is Facebook het aantal van 1 miljard gebruikers per dag gepasseerd en tenslotte heb ik nog een tooltip voor je om je eigen reputatie te bewaken en ook voor het 24×7 bespioneren van je concurrenten.
Hallo en hartelijk welkom bij deze aflevering van de ReputatieCoaching Podcast. Ik ben Eduard de Boer, ReputatieCoach. Dit is dé podcast die jou helpt om meer business te genereren, doordat jouw website beter gevonden wordt, zowel lokaal als landelijk en doordat ik je uitleg hoe je je online reputatie kunt verbeteren. Dit alles helpt je om je bedrijf en jezelf beter op de online kaart te plaatsen.
De podcast kun je vinden op www.reputatiecoaching.nl/145. Daar vind je niet alleen de tekst, maar ook video’s waar ik het in deze uitzending over heb, alsmede afbeeldingen, links enzovoorts. Bovendien is de podcast te beluisteren in iTunes, op Stitcher en op TuneIn Radio. Bovendien kun je inmiddels de eerste 15 podcasts ook beluisteren op SoundCloud.
Ik raad je aan om je op één van deze kanalen te abonneren op de podcast, zodat je geen aflevering hoeft te missen! Wacht nog heel even met SoundCloud. Want als ik eenmaal alle podcasts ook daar heb geüpload, dan ga ik vanaf dat moment elke nieuwe podcast ook verspreiden via SoundCloud.
Ik zei het al en wellicht had je het ook al gemerkt: deze podcast is later online gekomen dan gepland. Dat heeft een paar oorzaken. Als eerste ben ik druk met een paar activiteiten, die erg veel van mijn tijd opeisen: zowel overdag, als ook ’s avonds. Waar dat mee te maken heeft, vertel ik je een andere keer.
Verder heb ik je volgens mij wel eens verteld dat ik vrijwilliger ben voor de stichting “Against Cancer”. Die stichting zet zich in voor het laten verschijnen van een glimlach op gezichten van kinderen die bezig zijn met hun strijd tegen kanker.
Against Cancer organiseert verschillende activiteiten per jaar. Tweemaal per jaar gaan zo’n 40 vrijwilligers met enkele tientallen gezinnen met een kind met kanker een lang weekend naar twee pretparken in Duitsland. Dat is altijd in mei en oktober. Daarbij ga ik dan mee om die genietende kinderen en hun broertjes, zusjes en ouders te fotograferen. En afgelopen zomer was op het TT Circuit van Assen de dag “Racing Against Cancer”. Daar mogen kinderen en hun ouders ook een wens uitspreken.
Eén wens was heel bijzonder en die raakte mij. De ouders van het meisje Nia, vertelden toen dat Nia net voor de trouwdag van haar ouders haar chemokuur had afgerond, waardoor ze op alle trouwfoto’s dus met een kaal hoofd stond. Ze wilden zo graag een mooie gezinsfoto, nu haar haar weer is teruggekeerd.
Hoewel ik vrijwel geen trouwreportages meer doe, heb ik toen aangeboden een volledige trouwreportage in de buurt van Apeldoorn te maken van het gezin. Daar ging wat voorbereiding aan vooraf en eerder vandaag heb ik die reportage gemaakt.
Nia haar moeder is eerst vroeg in de ochtend nog naar de kapper gegaan, waarna het gezin helemaal vanuit Groningen naar Apeldoorn is gekomen. Ze hebben eerst bij ons thuis koffie gedronken, waarna ik hen mee heb genomen, de hei op. Het was vandaag een prachtige dag: licht bewolkt, blauwe lucht, zonneschijn… Dus wat wil je nog meer. Het was DE perfecte dag om je trouwdag nogmaals te beleven!
In de show notes, op www.reputatiecoaching.nl/145 heb ik een foto opgenomen van het gezin, waarin je kunt zien hoe ze genieten van het herbeleven van hun trouwdag, dit keer onder veel positievere omstandigheden!
Dit alles gezegd hebbende ga ik nu over op de onderwerpen voor vandaag…
De podcast is op weer een nieuw kanaal beschikbaar! Ik had een tijd geleden al eens podcast aflevering #1 naar SoundCloud geüpload. Ik had het andere podcasters ook al eens horen zeggen, dat zij hun content ook verspreiden via SoundCloud, maar daar hechtte ik nooit zo’n waarde aan… Tot ik laatst in de statistieken keek en zag ik dat die eerste aflevering in die korte tijd al meer dan 500x was beluisterd!
Dat was voor mij eerder deze week het signaal om te beginnen met het uploaden van de oude afleveringen van de ReputatieCoaching Podcast. Inmiddels staan aflevering 1 tot en met 15 op SoundCloud. Je kunt ze vinden op www.soundcloud.com/reputatiecoaching.
Veel mensen associëren SoundCloud met heftige muziek, maar beslist niet met podcasts. Maar zoals ik al zei: toch zijn er veel podcasters die ook dáár hun afleveringen verspreiden. Nog eventjes en alle 144 vorige podcasts staan ook online op SoundCloud en vanaf dat moment kun je ook daar in het Nederlands genieten van het laatste nieuws op het gebied van reputatiemanagement, contentmarketing, video marketing, lokale SEO en dergelijke!
“Aan de klauw kent men de leeuw”… Dat is een spreekwoord, dat zoiets wil zeggen als: “Men heeft maar een klein onderdeel nodig om zich de hele zaak voor te stellen”. Als een ezel in een leeuwenhuid heeft hij zich een leeuwenhuid aangetrokken en heeft zich daarmee in het hol van de leeuw gewaagd.
Waar ik naartoe wil: naar Walter Palmer, de tandarts uit Minnesota, die inmiddels bekend staat als de “Lion Killer”, omdat hij Cecil de Leeuw heeft gedood.
Over gevalletje van “reputatieschade” gesproken… Hier helpt geen ReputatieCoach meer en ook geen reputatiecoach wil hem nog helpen!
Internet stond er een paar weken bol van: hij kreeg zelfs meer aandacht dan een massamoordenaar of een gevangen genomen en veroordeelde drugsbaron. Waar zelfs bij dit soort criminelen vaak het stof neerdwarrelt na verloop van tijd, zal Walter Palmer altijd achtervolgd blijven door deze extreem foute actie.
Het schijnt dat op Yelp meer dan 6.000 reviews waren gepost, die allemaal door Yelp zijn verwijderd. Maar mensen zijn volhardend: sommigen zeggen dat zij hun review al voor de negende(!) keer hebben gepost, omdat die al acht keer was verwijderd.
Yelp schrijft hier zelf het volgende over:
This business recently made waves in the news, which often means that people come to this page to post their reactions.
The best place to share your thoughts is on Yelp Talk. You are also welcome to post a review about this business, but we will ultimately remove reviews that appear to be motivated more by the news coverage itself than by the reviewer’s own customer experience with the business (even if that means removing points of view we might agree with).
Please note that we apply this same policy regardless of the business and regardless of the topic at issue in order to avoid injecting our own varied viewpoints into the debate. Read more on Yelp Support.
Dit krijg je te zien in een popup, als je naar de Yelp-pagina van de tandartspraktijk “River Bluff Dental” gaat:
Op het moment van het maken van deze podcast stonden er 196 recensies. Ook hebben mensen al honderden foto’s gepost op de Yelp-pagina, allemaal uit protest.
Ook de Google Mijn Bedrijf pagina van Dr. Walter J. Palmer, DDS laat het nodige aan haatberichten zien:
Een dergelijke onvergeeflijke actie die zoveel haat oproept, laat nog wat meer sporen achter. Om die te vinden hoef je geen spoorzoeker te zijn. Zoek op Internet maar eens op:
“walter palmer” lion killer
Dan zie je dat er meer dan anderhalf miljoen verwijzingen zijn!
Wat kunnen we hieruit meenemen? Ik geef je een paar leerpunten. Mogelijk heb jij er nog meer. Zo ja, laat ze maar komen en post ze onderaan de show notes van deze podcast. Naast dat je niet op bedreigde diersoorten moet jagen, geef ik je nog enkele leerpunten:
Dit laatste pleit er weer eens temeer voor om zoveel mogelijk profielen in de sociale media te claimen, waar je overal dezelfde (liefst actuele) foto post, om elk misverstand of risico van potentiële persoonsverwisseling te minimaliseren.
Je ziet het steeds meer: bedrijven die koste wat het kost in het verleden links hebben gekocht, hetgeen nu tegen hen werkt. Als gevolg van deze spammy backlinks die vaak worden geassocieerd met gokken, medicijnen en beelden van schaars geklede mensen, scoren websites tegenwoordig dikwijls lager in de zoekresultaten.
Aan de andere kant is er niet altijd sprake van opzet, want de twee bedrijven die ik de afgelopen anderhalve week heb geholpen, zeiden beiden in het verleden gehackt te zijn geweest. En op basis van het onderzoek dat ik heb gedaan, geloof ik dat ook wel… Grotendeels…
Het eerste bedrijf bleek na het eerste onderzoek zo’n 20.000 links te hebben: iets meer dan 18.000 DOFOLLOW en zo’n 2.000 NOFOLLOW. Op zich is tegenwoordig deze verdeling al redelijk verdacht. Maar toen ik eenmaal dieper erin dook, ontdekte ik nog veel meer. Zo zag ik onder andere de volgende ankerteksten:
Nu moet je weten dat het bedrijf in kwestie niets met medicijnen van doen had. Het is een gerespecteerde onderneming die franchises in een bepaald marktsegment voor de consumentenmarkt aanbiedt.
Wat ook bleek was dat twee franchisenemers in het verleden wèl illegaal links hadden gekocht, want maar liefst 12% van ALLE backlinks van de moederorganisatie, verwees naar hun twee websites. Uit navraag bleek overigens dat beide franchinesnemers hun business hadden opgedoekt.
Enfin, al met al vond ik zo’n 16.000 spammy backlinks, verdeeld over 34 domeinen. Dat was ook handmatig gemakkelijk te controleren, of daar per ongeluk geen nette domeinen tussen stonden. Dat bleek niet zo te zijn en dus heb ik in de Google Search Console deze 34 domeinen volledig ge-“disavowed”, zoals dat heet.
Naderhand was het aantal backlinks nog maar iets meer dan 4.000, waarbij de het percentage DOFOLLOW was gereduceeerd van90% naar 53%. Dat zag er ook een stuk gezonder uit!
Het geval van het andere bedrijf was vrijwel identiek, behalve dat slechts 11.000 backlinks had naar één bepaalde pagina op de site, die allang niet meer bestond.
Heb je nog nooit gehoord van de “disavow”-tool van Google en heb je geen idee waar ik het over heb?
Laat ik het dan even uitleggen. Simpelweg komt het erop neer dat je aan Google te kennen geeft dat je graag wil dat de desbetreffende links niet worden beschouwd als geldige links naar je site en dus niet worden meegenomen in het bepalen van de ranking van je site in de zoekresultaten.
Dat je hiermee moet oppassen, klinkt wel logisch! Want stel dat je backlinks van bijvoorbeeld CNN of andere site met een extreem hoge autoriteit per ongeluk aanmerkt als illegaal en ongewenst, dan kan het zomaar zijn dat je nog verder omlaag tuimelt in de zoekresultaten.
Maar goed, de handleiding op de site van Google is erg duidelijk en anders kun je ook elders online meer dan voldoende informatie hierover vinden.
Heb jij de idee dat je mogelijk spammy backlinks naar je site hebt? Of wil je dat ik eens een backlink audit doe van je site? Neem dan gerust contact op via het contactformulier op de website, of boek een gratis consult.
De vraag die logischerwijs naar boven komt als je luistert naar mijn verhaal van zojuist over spammy backlinks naar pagina’s die niet meer bestaan, luidt: “Kunnen spammy backlinks naar niet bestaande pagina’s schade berokkenen aan mijn site?”.
Grappig genoeg geeft John Mueller van Google deze vraag in begin 2012 al beantwoord. Hij zei toen het volgende:
To be clear, I have never seen a case where bad links pointing to URLs that return 404 have ever caused a website any noticeable problem in web-search. 404s are a part of the internet, they’re expected to be seen when a non-existent URL is crawled, there’s no reason that I can think of where it would make sense to count 404s against a site.
Dus feitelijk had ik de spammy links niet hoeven te disavowen…. Toch? Toch?
Nou, daar verschilen de meningen toch enigszins over, zeker als je erover denkt om pagina’s die een 404 NOT FOUND error geven, met een 301 status code te redirecten naar de homepage. Er zijn namelijk bedrijven / webdesigners die dat doen…
Maar dat is een onverstandige move… Waarom? Omdat een 301 redirect aangeeft dat de content permanent verplaatst is naar de pagina waar je naar doorverwijst. Als je daar goed over nadenkt, dan snap je wel dat dát dus geen handige zet is. Want als je aan Google doorgeeft dat de voorpagina de content bevat van een niet-bestaande pagina… Dan kom je wel op heel glad ijs qua content…
Ik zou dat risico in elk geval niet durven lopen! Wat je veel beter kunt doen is je belangrijkste pagina’s op de 404 pagina vertonen met links er naartoe. John Mueller heeft ooit ook al eens gezegd, dat die links niet helpen om pagina’s gecrawled te krijgen en ook niet om ze hoger te laten ranken. Maar je verhoogt daarmee wel de algehele gebruikerservaring van je site. En daar is het Google altijd om te doen… Zeggen ze…
Maar wat nu, als je in Google Search Console een groot aantal 404 errors tegenkomt onder het kopje “Crawl fouten”? Wat moet je dan? Laat ik je even een paar zaken vertellen over 404 errors:
Tot zover over 404 NOT FOUND crawl fouten bij Google.
Facebook is het aantal gebruikers van 1 miljard allang gepasseerd. Maar onlangs is Facebook de grens van 1 miljard gebruikers op één dag gepasseerd. Dat houdt in dat 1 op de 7 wereldbewoners die dag gebruik heeft gemaakt van Facebook.
Dat kun je nog iets verder nuanceren, want er wordt gesteld dat het totaal aantal Internetgebruikers wereldwijd rond de 3 miljard ligt. Dus eigenlijk was 33% van de totale Internetpopulatie op 27 augustus actief op Facebook!
In juni liet Facebook nog weten dat het record op 968 miljoen stond, maar dat is nu dus verpletterd.
Soms kom je een leuke tool tegen, eentje waar je echt iets aan hebt. Dit keer liep ik tegen een soort van eigen zoekmachine aan, en niet zomaar eentje! Maar voordat je te enthousiast wordt even een waarschuwing: deze tool is niet gratis! Hij kost US$97 per maand en is daarmee ook niet voor iedereen weggelegd… Gelukkig kun je ’m ook voor US$1 gedurende 7 dagen uitproberen.
Ik heb het over de deze week uitgekomen RepWarn. Dit is een Reputatie Management en Keyword Monitoring Tool. Als je Google Alerts kent… en TalkWalker… Dan is dit de volgende generatie tool.
RepWarn houdt het web 24×7 in de gaten. Het kan je bedrijfsnaam monitoren, je producten, mensen en zelfs je concurrenten en hun producten. Wat dacht je van het in de gaten houden van de citations van je concurrenten? Dat kun je simpelweg instellen en je krijg automatisch elke dag e-mail updates met wat er nieuw is gevonden.
Ook kun je het inzetten om gemakkelijk nieuwe bestemmingen voor je citations te vinden… Om te zien of je nieuwe recensies hebt gekregen etc. etc. De mogelijkheden zijn schier oneindig als je er eenmaal mee aan de slag gaat. In de show notes heb ik een promotievideo van RepWarn opgenomen:
Binnenkort zal ik een demonstratievideo maken van RepWarn om je te laten zien hoe krachtig het is en hoe je het zoal kunt inzetten voor zowel het beschermen van je huidige business (lees: je reputatie), alsmede voor het vinden van nieuwe leads en dergelijke.
Kijk eens naar RepWarn en vertel me onderaan de show notes op www.reputatiecoaching.nl/145 of het je iets lijkt. Als je wilt kan ik eens een zoekopdracht voor je uitzetten om je te laten zien wat er zoal naar boven komt.
En met deze tooltip kom ik dan weer aan het einde van deze podcast.
Als je de podcast leuk vindt, volg me dan via de verschillende kanalen: je kunt me vrijwel overal vinden.
Heb je inderdaad wat aan alle informatie die ik met je deel, help mij dan met het verder verbeteren en promoten van deze podcast. Abonneer je op de podcast, zodat je altijd automatisch de nieuwste uitzending krijgt voorgeschoteld en neem je voor deze week tenminste één ander persoon over de podcast te vertellen.
Op de website kun je me een berichtje sturen en zelfs een gratis consult inboeken. Ook kun je me bellen op 084–8831556 en zelfs rechtstreeks op de website een voicemail achterlaten.
Dit was ReputatieCoaching Podcast aflevering 145 en mijn naam is Eduard de Boer.
Ik wens je de komende week weer succes met het werken aan je reputatie, zodat je meteen je reputatie voor jou kunt laten werken!
Tot volgende week!
Doei!
Links naar content die in deze podcast aan bod komt:
Over de auteur