Abonneer via: Google Podcasts | RSS
De podcast van vandaag begin ik met de vragen van twee luisteraars: de eigenaar van een dierenspeciaalzaak uit Apeldoorn en een tandtechnicus uit Kerkrade.
Nu wordt er in Nederland ook gedreigd met negatieve reviews in ruil voor bijvoorbeeld korting of een kopje koffie. En dat neemt steeds grotere vormen aan!
Google MapMaker is weer geopend voor wijzigingen en ik blik ook nog even terug op de Summer Citations Sequence van de afgelopen vijf weken. De laatste paar onderwerpen zijn de vier jaargetijden voor reviews, een Google patent voor het bepalen van de ranking op basis van weergavetijd en ik sluit de podcast van vandaag af met een snelle lokale SEO “hack” en een bijzondere aanbieding.
Dus blijf luisteren…
Hallo en hartelijk welkom bij deze aflevering van de ReputatieCoaching Podcast. Ik ben Eduard de Boer, ReputatieCoach. Dit is dé podcast die jou helpt om meer business te genereren, doordat jouw website beter gevonden wordt, zowel lokaal als landelijk en doordat ik je uitleg hoe je je online reputatie kunt verbeteren. Dit alles helpt je om je bedrijf en jezelf beter op de online kaart te plaatsen.
De podcast kun je vinden op www.reputatiecoaching.nl/143. Daar vind je niet alleen de tekst, maar ook video’s waar ik het in deze uitzending over heb, alsmede afbeeldingen, links enzovoorts. Bovendien is de podcast te beluisteren in iTunes, op Stitcher en ook op TuneIn Radio. Ik raad je aan om je op één van die drie kanalen te abonneren op de podcast, zodat je geen aflevering hoeft te missen!
Laat ik dan nu overgaan op de onderwerpen voor vandaag…
Ik begin vandaag met twee vragen van luisteraars. De eerste vraag komt van Nico, van Nico’s Dierenspeciaalzaak uit Apeldoorn en de tweede vraag komt van een tandtechnisch laboratorium uit Kerkrade.
Ondernemer Nico uit Apeldoorn stuurde mij eerder deze week een berichtje met de volgende inhoud:
Goedendag,
Ik zou graag met u in contact komen, omdat u een aardig bericht heeft geschreven over mijn winkel.
Maar ik weet niet wie u bent!
Gr Nico
HIj had ook zijn telefoonnummer erbij gezet. Dus heb ik hem gebeld. Hij vertelde mij dat hij het afgelopen weekend bezig was met zijn website en ook weer eens –eigenlijk na veel te lange tijd– ging kijken wat er zoal over hem werd geschreven. En toen vond hij een recensie die ik op zijn Google Mijn Bedrijfpagina had achtergelaten. Ik beoordeelde de winkel zo’n maand geleden met vier sterren en postte de volgende recensie:
Met recht een dierenSPECIAALzaak. Het assortiment konijnen, cavia’s, hamsters en goudvissen is hier iets lager dan elders. Daarvoor in de plaats vind je er schildpadden, hagedissen, vogelspinnen, slangen en dergelijke. Het personeel is terzakekundig en je wordt er goed geholpen.
Dit is natuurlijk een heel leuke opsteker voor een lokale ondernemer. Bij het lezen van mijn naam ging bij hem geen belletje rinkelen, hij herkende mij ook niet van de foto en dus ging hij op zoek naar de persoon achter “Eduard de Boer”.
Nico vertelde dat hij er toen achterkwam dat ik, om hem te citeren: “heel veel interessante dingen doe”, waar hij graag eens iets meer over wilde weten. Toevallig had ik die middag niets te doen en maakte een afspraak om 13:00 uur.
Nico herkende mij inderdaad niet en bleek mij ook niet te kennen. Dat kan goed kloppen, want ik ben gewoon een doorsnee klant die links en rechts recensies post, als die goed (of minder goed) wordt geholpen of behandeld.
We hebben een goed uur gesproken over Nico’s Dierenspeciaalzaak, zijn specialisatie, de zakelijke ambities, zijn marketingactiviteiten en dergelijke. Hij was ook erg geïnteresseerd in de onderwerpen waar ik hem iets over kon vertellen: het verbeteren van zichtbaarheid, vindbaarheid en de reputatie van zijn dierenspeciaalzaak om zo meer omzet te creëren. Daar zag hij wel heil in.
Zo kreeg hij in het weekend een boos bericht op zijn Facebookpagina, van iemand die klaagde dat het vermelde telefoonnummer niet klopte. Dat bericht was nogal heftig en gelukkig kende Nico de persoon in kwestie, nam contact met hem op en verzocht deze het bericht te verwijderen. Gelukkig voor Nico gaf de poster daar gehoor aan.
Nico vertelde me dat hij een tijdje geleden is overgestapt van een vast nummer naar een mobiel nummer voor zijn zaak en de ellende die daaruit is voortgekomen blijft hem maar achtervolgen. Zo was het incident op Facebook niet de enige klaagzang over het inconsistente telefoonnummer…
Eenmaal thuisgekomen deed ik wat onderzoek en het bleek dat ik zo’n 40 foute citations kon opsporen: dus bedrijfsvermeldingen waarbij ofwel de bedrijfsnaam niet klopte, of het telefoonnummer, of beiden. En al die sites scoren redelijk goed als je dus op de bedrijfsnaam zoekt, met als gevolg dat een groot deel van de mensen een fout nummer belt en dus de dierenzaak niet aan de lijn krijgt, of een heel ander iemand te spreken krijgt. Dit alles leidt natuurlijk tot ergernis bij zowel prospects, als ook bestaande klanten! Dit kost gewoon business!
Ik heb Nico aangeboden hem te helpen met het opschonen van zoveel mogelijk vermeldingen en ook nog eens een aantal extra vermeldingen te creëren, om daarmee zijn lokale presence meer gewicht te geven.
Wat kunnen we hieruit leren? Volgens mij een paar belangrijke punten:
Tja, soms lijkt het gemakkelijk: gewoon een ander telefoonnummer op je site zetten en denken dat daarmee de kous af is en je prospects en klanten het wel oppakken. Nou… Nee dus!
Stel daarom Google Alerts in met je bedrijfsnaam, om nieuwe vermeldingen gemakkelijk op te sporen. Bekijk de vermeldingen en zoek ook eens per kwartaal of zo naar alle vermeldingen die je voor je bedrijf kunt vinden, zowel op Google, als op Bing en DuckDuckGo.
Wees slim en sla alle vermeldingen op in een document of spreadsheet, dat je ergens veilig bewaart! Als je dan een verandering in je bedrijfsgegevens hebt, dan heb je tenminste een redelijk actuele lijst van alle sites waar je de wijziging moet aanbrengen of doorgeven.
Oh, en dan nog een bonustip die ik Nico ook heb gestuurd… Voordat je besluit echt overal je mobiele nummer te communiceren, weet dat lokale nummers nog altijd de voorkeur genieten.
Voor de waarde van je bedrijfsprofiel die dus ook in enige mate bepaalt op welke plaats je in de lokale resultaten komt, ziet Google liever een lokaal (geografisch georiënteerd) nummer, dan een mobiel nummer, of een 084-, 085-, 087- of 088-nummer…
Tot zover over Nico’s Dierenspeciaalzaak. Als ik weer eens nieuws over hem te melden heb, zal ik je het zeker meedelen.
A. Geelen van Tandtechnisch Laboratorium “Rep-Dent” uit Kerkrade postte een reactie bij de instructievideo over het aanmelden van je bedrijf op buzzfacts.nl. Hij schreef:
Beregoed, maar als de klanten zeggen: “U bent wel slecht te vinden op Internet” (buiten de bedrijfsnaam, want dat kan niet missen)…
Wat moet je dan radicaal veranderen zonder dat je gemolken wordt???
M.vr.gr. A. Geelen
Tja, waar zal ik beginnen? Bij podcast 1? Of bij het voorlezen van alle blogposts? Nee, even alle gekheid op een stokje. Voor veel ondernemers is het niet duidelijk hoe ze zich kunnen onderscheiden op Internet en hun zichtbaarheid, vindbaarheid en reputatie te verbeteren…
Dat was dus ook het geval bij Nico uit het begin van deze podcast. Hij had een probleem met inconsistente gegevens, maar deze tandtechnicus uit Kerkrade is gewoon niet te vinden. Hoewel anders, is het op zich een soortgelijk geval.
Want voor A. Geelen heb ik een kort stappenplan, dat ik feitelijk ook aan Nico heb gegeven:
Veel websites halen hun gegevens van de Kamer van Koophandel en/of De TelefoonGids. Begin er dus mee om die gegevens aan te passen.
Ga vervolgens naar www.google.com/business en claim je bedrijf. Je ontvangt dan binnen circa twee weken een PIN-code die je moet invoeren op de door Google aangegeven URL. Daarna kun je je bedrijfsvermelding aanpassen en aanvullen waar nodig.
Zoek daarna zoveel mogelijk bestaande vermeldingen van je bedrijf en controleer ze stuk voor stuk of de gegevens kloppen. Claim profielen, vermeldingen, pas ze aan, breid ze uit met teksten, foto’s, logo’s en maak ze consistent.
Pas als je zeker weet dat je geen inconsistente bedrijfsvermeldingen hebt, ga je aan de slag met het creëren van extra vermeldingen. Binnenkort zal ik eens een lijst publiceren van sites waar ik bedrijven sowieso altijd aanmeld.
Essentieel voor je reputatie is het verzamelen van reviews. Hiermee laat je zien hoe anderen jouw werk of jouw producten beoordelen. Dat is wat men noemt “social proof”. De rol van deze factor in het kooptraject wordt alleen maar belangrijker.
Laat een Google Maps Trusted Bedrijfspanorama maken van je winkel, praktijk of in dit geval laboratorium. Dit geeft potentiële klanten of patiënten een goede indruk van hoe het er uitziet, het creëert herkenbaarheid en schept een gevoel van vertrouwen, wanneer iemand na het zien ervan bij je komt.
Tja en staan na al deze acties je collega’s nog steeds boven je, ga dan op zoek waar zij allemaal staan vermeld met hun bedrijf en meld jouw bedrijf daar ook aan, waar mogelijk.
Veel websites zijn nog niet mobielvriendelijk; zo ook de website van Rep-Dent. Dat is in deze moderne tijd van smartphones een dooddoener en zou eigenlijk al niet eens meer mogen voorkomen. Toch zijn ze er nog: mobielonvriendelijke sites.
Laat in zo’n geval je site herontwerpen, zodat die op basis van responsive technologie ook goed leesbaar wordt op mobiele apparaten. Dit kan een positief effect hebben op je vindbaarheid als iemand op een mobiel apparaat naar een bedrijf als het jouwe op zoek gaat.
Publiceer geregeld en regelmatig nieuwe, unieke en voor je doelgroep interessante content. Focus je primair op je eigen website en gebruik daarbij de sociale media om verkeer naar je website te trekken.
Gebruik een platform als Facebook dus niet als vervanging voor je eigen website. Want je weet nooit wat er in de toekomst gebeurt en wat Facebook besluit te doen.
Beste A. Geelen, ik hoop je vraag hiermee enigszins beantwoord te hebben. Je kunt dus wel degelijk je zichtbaarheid, vindbaarheid en reputatie verbeteren, zonder “gemolken” te worden. Wil je meer informatie, neem dan gerust nog eens contact op of plan een gratis consult.
Een ander onderwerp van het gesprek met Nico, over wie ik het aan het begin had, was ook reputatie en het nut en de noodzaak van het verzamelen van reviews. Dat wordt steeds meer gemeengoed en je hoort me vaak herhalen dat reviews steeds belangrijker worden voor consumenten bij hun keuze van een bedrijf, een product, een zorgverlener of een dienstverlener.
Maar reviews worden ook misbruikt. Ik heb al eens verteld over de horrorverhalen uit de Verenigde Staten, waarbij Elite Yelpies dreigen een restaurant of ander bedrijf te torpederen met negatieve recensies. Of deze verhalen echt helemaal waar zijn weet ik niet, maar inmiddels duiken die verhalen ook in Nederland op, alleen dan niet van Yelpies.
Zo verscheen eerder deze week het volgende artikel in de Stentor:
Een jonge vrouw uit Zwolle is na een negatieve recensie op beoordelingssite Thuisbezorgd op een zwarte lijst gezet. Horeca Nederland snapt dat wel, want steeds meer klanten proberen door te dreigen met slechte recensies korting te krijgen. De branchevereniging is het zat en onderneemt actie.
“Nou, ja”, twitterde @90vos verontwaardigd. “Eetcafé De Plataan belde dat ik niet meer bij ze mag bestellen na een slechte recensie op Thuisbezorgd.nl. Bizar.”
Storing
Eigenaar Tahir Yildirim van het Zwolse eetcafé bevestigt dat. Hij heeft het wel gehad met het gedrein op het Internet. “Er waren fouten gemaakt bij de bezorging”, erkent Yildirim. “Maar dat lag ook deels aan ‘tussenpersoon’ Thuisbezorgd. Die had een storing waardoor de klant niet werd geïnformeerd over de voortgang van de bestelling. En ik was de extra rucola vergeten. Dus heeft ze die nabezorgd gekregen, mét excuses en ze hoefde de pizza niet te betalen. Daarmee was voor mij de kous af geweest als ze niet een negatieve recensie op de website plaatste, zónder te vermelden dat ze de bestelling ook niet hoefde af te rekenen. Dat vind ik niet eerlijk. Dus ze hoeft bij ons niet meer te bestellen.”
Klaagster
De klaagster over de Zwolse pizzeria wil niet meer reageren, laat ze via een e-mail weten. Haar recensie is verwijderd.
Het chanteren van restaurants met de dreiging van een negatieve recensie neemt een vlucht. Via beoordelingswebsites als Iens, TripAdvisor, Smulweb en Thuisbezorgd zoeken kwaadwillenden naar ‘voordeeltjes’. Gasten zouden fors korting bedingen of een gratis kopje koffie eisen in ruil voor het niet plaatsen van een negatieve recensie, zegt woordvoerder Jos Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). “Ondernemers zien dat als bedreiging voor de goede naam van hun zaak. De impact ervan kan heel groot zijn.”. Koninklijke Horeca heeft er begrip voor dat ondernemers een zwarte lijst hanteren en klanten niet meer willen bedienen.
Signalen
KHN wil volgende week van zijn restaurantleden weten hoe vaak zij worden gechanteerd met negatieve recensies. Als de vele signalen worden bevestigd, start Horeca Nederland een groot onderzoek. De brancheorganisatie wil meer ruimte voor een tegengeluid en dat onterechte slechte recensies worden verwijderd.
Horeca Nederland wil het liefst dat gasten alleen een recensie kunnen achterlaten op een website als ze daadwerkelijk in het besproken restaurant zijn geweest.
Tja, daar zijn reviews natuurlijk niet voor bedoeld! Je hoort niet te gaan dreigen en ook als een probleem in den minne is geschikt of nog beter: helemaal opgelost, dan is het wel zo netjes de recensie aan te passen, te verwijderen of een nieuwe recensie te posten waarin je over de oplossing vertelt.
Natuurlijk is het goed om een negatieve ervaring te delen, maar het is vaak nog leuker voor de ondernemer als je ook eens wat vaker een positieve ervaring deelt, net zoals ik heb gedaan voor Nico’s Dierenspeciaalzaak waar ik het eerder vandaag over had.
In podcast 128 van mei dit jaar vertelde ik je dat Google haar product of dienst “MapMaker” tijdelijk had gesloten voor het aanbrengen van wijzigingen alsmede voor het invoeren van nieuwe gegevens. Aanleiding was toen allerhande misbruik, waardoor Google behoorlijk in verlegenheid was gebracht.
En ik kan je melden dat sinds twee of drie dagen Google MapMaker weer heropend is, nu ook in Nederland, alsmede in zo’n 50 andere landen! Toen ik eerder deze week ging kijken zag ik de melding, waarvan je een screenshot kunt zien in de show notes, op www.reputatiecoaching.nl/143:
De twee belangrijkste wijzigingen die in het oog springen zijn:
Het is echter mij in elk geval nog niet duidelijk of de regionale leads alle edits moeten goedkeuren, vooraleer ze live gaan. Want volgens mij zullen nu hordes mensen weer richting Google MapMaker stormen om wijzigingen door te voeren en bedrijfsgegevens aan te passen.
Vorige week vrijdag kwam er een eind aan de vijf weken durende “Summer Citations Sequence”, waarin ik je 25 instructievideo’s heb gegeven met links naar de bijbehorende sites, waar je je jouw bedrijf kon aanmelden.
Oh, mocht je het overigens gemist hebben: afgelopen zondag heb ik een overzicht van alle 25 video’s uit de “Summer Citations Sequence” online gezet met links naar desbetreffende artikelen.
Heb je de video’s bekeken? En heb je er iets mee gedaan? Heb je jouw bedrijf ook aangemeld op de voor jou relevante sites? Wat vond je ervan? Moet ik binnenkort weer eens zo’n serie gaan samenstellen?
Geef je reactie onderaan de show notes van deze podcast, op www.reputatiecoaching.nl/143
Eens iets anders over reviews, want je weet nu heus wel dat je niet alleen op negatieve, maar ook op positieve reviews moet reageren, dat het goed is om reviews te posten en dat je natuurlijk om reviews moet vragen.
Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat reviews ook seizoensgebonden kunnen zijn? Kijk, een tandarts, fysiotherapeut of toko krijgt het hele jaar door patiënten of klanten… Maar een strandbar en een skiresort doen zaken op heel specifieke tijden in het jaar. De strandbar moet het vooral van de zomer hebben, terwijl het skiresort de meeste mensen in de winter op bezoek krijgt.
Voor dat type bedrijven is het nóg belangrijker dat ze zich gedegen voorbereiden op het drukke seizoen en dat ze dan alles in stelling hebben gebracht om reviews op een goede wijze te verzamelen, die niet verstorend werkt in de dagelijkse operatie.
En de reviews die je dán verzamelt, gaan je weer helpen om boekingen of gasten in het volgende seizoen te krijgen.
Zit jij nog te stoeien met de manier waarop je reviews moet gaan verzamelen? Neem dan gerust eens contact op: stuur een mailtje, spreek een voicemail in, of boek een gratis consult op de website.
Iets langer geleden las ik op Search Engine Journal het artikel “Google Patents ‘Watch Time’ as a Search Ranking Factor”. Daarin schreef Matt Southern dat Google een patent heeft gekregen voor het ranken van content op basis van weergavetijd, of “watch time” in het Engels.
In eerste instantie zou je denken dat het dan gaat over video… Dat lijkt logisch: hoe langer iemand een video blijft kijken, des te interessanter vindt hij of zij het. Het fenomeen weergavetijd wordt ook al langer in YouTube gebruikt, evenals bij Facebook video’s en video’s op andere platformen.
Maar het kan ook worden gebruikt voor gewone webpagina’s met tekst. Als mensen direct wegklikken bij het zien van een lang artikel kan dit een dempend effect hebben op de ranking in de zoekresultaten, in tegenstelling tot de situatie waarin iemand bijvoorbeeld vijf minuten of langer leest en dan pas het venster sluit of de pagina wegklikt.
Het patent beschrijft dus hoe de ranking aan content kan worden toegekend op basis van hoelang mensen ernaar kijken. Scores kunnen naar boven of beneden worden bijgesteld, afhankelijk van het kijkgedrag van de bezoekers.
Even terugkomend op YouTube en de kijktijd op YouTube. Google heeft zelfs een heel support artikel over het optimaliseren van de kijktijd online staan. In het artikel “Optimalisatietips voor weergavetijd” kun je onder andere het volgende lezen:
De weergavetijd is een belangrijke statistiek voor het promoten van video’s op YouTube. Het algoritme achter videosuggesties geeft prioriteit aan video’s die leiden tot een langere weergavesessie dan aan video’s die meer klikken ontvangen. Kijkers hebben er meer aan als ze leuke video’s worden aangeraden, en videomakers profiteren weer van betrokken en geïnteresseerde kijkers.
Als je video’s maakt waar mensen naar blijven kijken, lang nadat ze erop hebben geklikt, zullen die video’s vaker worden aangeraden.
En maak natuurlijk gebruik van YouTube Analytics om inzicht te krijgen in het kijkgedrag van je bezoekers / kijkers. Google schrijf hierover:
Maar maak jij eigenlijk al gebruik van video’s voor je marketing? Voor het verbeteren van je reputatie? Voor het beantwoorden van vragen van je klanten of patiënten? Zo nee, dan zou ik er maar eens snel mee beginnen!
In het verleden had ik al eens Brenda Kok in de uitzending voor een interview. Brenda is gespecialiseerd in videomarketing. Zij leert je hoe je KlantenWervende Video’s kunt maken. En 24 september aanstaande begint ze weer met een training. Daarover vertelt ze het volgende:
Laatst kreeg ik de vraag van Nooruz van Synup.com of ik een snelle lokale SEO hack had voor een artikel dat hij wilde publiceren… Een tip die internationaal toepasbaar is, snel uit te voeren, niet complex en toch rendement heeft.
Ik moest even nadenken en toen kwam ik op een tip die ik in januari 2014 ook al eens hier op de site had gezet met een instructievideo, namelijk het creëren van een citation op tellows.nl. In de show notes heb ik de video nogmaals opgenomen:
Echt, het kost je nog geen twee minuten!
Wil je weten wat 14 andere lokale SEO experts voor tips geven, surf dan naar het artikel: “15 Local SEO Experts Share Their Hacks” op synup.com.
En met deze lokale SEO hack en de link naar zo’n anderhalf dozijn andere waardevolle tips, kom ik dan ook vandaag weer aan het einde van deze podcast.
Als je de podcast leuk vindt en je wilt nog meer op de hoogte blijven, volg me dan ook op Twitter, via @reputatiecoach1.
Heb je inderdaad wat aan alle informatie die ik met je deel, help mij dan met het verder verbeteren en promoten van deze podcast. Abonneer je op de podcast, zodat je altijd meteen de nieuwste uitzending krijgt voorgeschoteld.
Zoek de podcast op, in iTunes of Stitcher, geef de podcast een sterrenbeoordeling en laat ook je reactie achter. Door de podcast te beoordelen op iTunes en/of Stitcher breng je de podcast onder de aandacht van een breder publiek.
Je kunt me verder helpen, door de podcast aan te bevelen bij vrienden of collega’s, waarvan je denkt dat ze er hun voordeel mee kunnen doen, of door ’m te delen op Twitter, like’n en delen op Facebook of een “+1” te geven op Google+.
En vergeet niet: ik ben hier om je te helpen! Als je een vraag of een probleem hebt met betrekking tot je online reputatie of de vindbaarheid van je website, kun je een mailtje sturen naar podcast@reputatiecoaching.nl.
Als je dat te lastig vindt, of als je de podcast beluistert terwijl je in de auto zit en je hebt acuut een vraag, spreek dan een boodschap in op de ReputatieCoaching Hotline, op nummer: 084 – 883 15 56. Mogelijk behandel ik je vraag of probleem dan in een artikel of in de podcast.
En je kunt ook rechtstreeks op de website een voicemail achterlaten, door op de tab aan de rechterkant van elke pagina te klikken, en je bericht in te spreken. Dit was ReputatieCoaching Podcast aflevering 143 en mijn naam is Eduard de Boer.
Ik wens je de komende week weer succes met het werken aan je reputatie, zodat je meteen je reputatie voor jou kunt laten werken!
Tot volgende week!
Doei!
Links naar content die in deze podcast aan bod komt:
Over de auteur