127: Baas over je eigen infrastructuur en je eigen data. Belangeloos fotograferen voor Against Cancer. Reviewstrategie: positief en negatief.

doorEduard

127: Baas over je eigen infrastructuur en je eigen data. Belangeloos fotograferen voor Against Cancer. Reviewstrategie: positief en negatief.

ReputatieCoaching PodcastOp het moment dat deze podcast uitkomt zit ik in de bus richting Duitsland om een paar dagen lang foto’s te maken. Daarover zo meer. Positieve reviews ontvangen is leuk! En reageren op zowel negatieve als positieve reviews loont! Meer over reviews: ik heb een voorbeeld van een succesvolle reviewstrategie en een voorbeeld van een minder succesvolle methode om reviews te verzamelen. De podcast van vandaag sluit ik af met een omvangrijk topic over het belang van “eigen baas zijn” over je infrastructuur en je data om daarmee schade in geval van calamiteiten te minimaliseren.

Hallo en hartelijk welkom bij deze aflevering van de ReputatieCoaching Podcast. Ik ben Eduard de Boer, ReputatieCoach. Dit is dé podcast die jou helpt om meer business te genereren, doordat jouw website beter gevonden wordt, zowel lokaal als landelijk en doordat ik je uitleg hoe je je online reputatie kunt verbeteren. Dit alles helpt je om je bedrijf en jezelf beter op de online kaart te plaatsen.

De podcast kun je vinden op www.reputatiecoaching.nl/127. Daar vind je niet alleen de tekst, maar ook video’s waar ik het in deze uitzending over heb, alsmede afbeeldingen, links enzovoorts. Bovendien is de podcast te beluisteren in iTunes, op Stitcher en ook op TuneIn Radio. Ik raad je aan om je op één van die drie kanalen te abonneren op de podcast, zodat je geen aflevering hoeft te missen!

Laat ik dan nu overgaan op de onderwerpen voor vandaag…

Against Cancer busreis: belangeloos fotograferen

Vanmorgen ben ik iets voor zessen vertrokken naar Barneveld om daar om 06:30 uur aanwezig te zijn. Want om 07:00 uur vertrok één van de vier bussen voor de Against Cancer familiereis om gezinnen in Nederland op te pikken.

De stichting Against Cancer organiseert tweemaal per jaar een vierdaagse trip naar twee pretparken in Duitsland voor gezinnen waarvan één of meerdere kinderen kanker hebben. Op die manier wil de stichting een glimlach geven aan kinderen die bezig zijn met hun race tegen kanker.

Vorig jaar oktober ben ik ook meegeweest; toen waren er 25 gezinnen mee. Ik heb gehoord dat deze reis maar liefst 40 gezinnen meegaan. Mijn taak is het maken van foto’s. En dan geen tranentrekkende dramafoto’s, maar inderdaad kinderen met kanker, samen met hun ouders, broertjes en zusjes die allemaal met een smile van oor tot oor een paar dagen zorgeloos kunnen genieten.

Vorige trip heb ik samen met fotograaf Martin Stevens (die nu ook weer mee is) meer dan 1.200 foto’s gemaakt, nabewerkt en via de stichting aan de gezinnen doen toekomen. Een aantal kinderen dat ik toen heb gefotografeerd, is inmiddels al overleden. En al hun ouders zijn reuzeblij met de foto’s die wij toen hebben mogen maken, want het zijn hoogstwaarschijnlijk de meest recente (positieve) herinneringen aan de zware tijd die het gezin heeft doorgemaakt.

Vanzelfsprekend maken Martin en ik de foto’s geheel belangeloos. De feedback en dankbaarheid die we krijgen van de gezinnen is namelijk onbetaalbaar.

Waarom ik je dit alles vertel? Nou, maar al te vaak zijn we als ondernemer continu gefocussed op geld… geld… en meer geld. Maar dat is niet alles…

Als je de verhalen hoort van de gezinnen waar ik het zojuist over had, dan wordt je opeens geconfronteerd met een wereld waarvan je het bestaan niet wist… Een wereld van ziekenhuisbezoeken, ziekte, zorgen, spanning, onzekerheid en tenslotte het overlijden van je kind. Dat wens je niemand toe.

En als je dan wordt gevraagd of je foto’s wilt maken, dan zeg je natuurlijk meteen volmondig “Ja!”. Want geld is niet alles. Dus mijn advies is: doe binnenkort ook eens iets geheel belangeloos voor je medemens… Je krijgt er meer voor terug dan geld goed kan maken!

Reageren op negatieve en positieve reviews loont!

Maar al te vaak nemen we dingen als vanzelfsprekend aan en leggen ze vervolgens meteen naast ons neer en gaan door in de waan van de dag. Zojuist had ik het over Martin Stevens, de fotograaf uit Rotterdam. Hij postte het volgende 5-sterren review op de Google+ pagina van Foto Romp in Utrecht:

Ik heb inmiddels 3 bestellingen gedaan bij Foto Romp. Deze zijn allemaal vlekkeloos en snel geleverd. Ook een fabrieksdefect aan een camera werd razendsnel zonder gezeur opgelost door omruilen naar een fonkelnieuw exemplaar.

De contacten, via mail of telefoon, verlopen zonder uitzondering snel, correct en tot volle tevredenheid. Ik ben nog nooit in hun zaak geweest, maar de Google Business View laat prima zien dat ook hun zaak er keurig uitziet.

Ik ben gewoon zeer tevreden en dit soort service is toch exact de reden waarom ik nog graag in contact kom met een echte winkelier. Een pluim!

En het leuke is dat Martin vrijwel meteen feedback kreeg van de fotohandel. De winkelier schreef hem terug:

Goedemiddag meneer Stevens,

Zag net uw review voorbijkomen. Leuk te lezen dat u zo tevreden bent.

Kan mijn dag niet meer stuk!!

Met vriendelijke groet,

Joris Romp

Dat antwoord ontving Martin per e-mail. Grappig genoeg houdt deze ondernemer dus wel de reviews in de gaten en reageert hij erop met een persoonlijke mail. Op zich heel goed! Daarmee is deze ondernemer al beter bezig dan 95% van de ondernemers, die wel reviews ontvangen, maar er niets mee doen.

Weet je hoe Foto Romp het nog iets beter zou kunnen doen? Door niet alleen de persoonlijke mail te sturen, maar Martin ook nog eens online op de Google+ pagina te bedanken! Want op die manier laat je naar de buitenwereld zien dat je actief bent met je bedrijf en dat je om de tevredenheid van je klanten geeft. Dat zou deze reviewmanagementstrategie dus helemaal compleet maken. Maar op zich een goede actie van Foto Romp!

Wat kun je hier verder nog uit leren? Om Martin te citeren:

Reviews ontvangen is leuk. Om die reden: post ook eens een review voor een ander. Die ‘ander’ is daar namelijk ook erg blij mee.

En sommige bedrijven begrijpen ook heel goed, hoe je moet omgaan met negatieve reviews. Zo vertelde ik je ondere andere in podcast 67 en podcast 79 hoe je moet omgaan met negatieve reviews. Martin deelde nog een leuke ervaring met me, dit keer nadat hij een minder positieve review had geplaatst:

Ik schreef zojuist dat reviews ontvangen leuk is en het effect dat dus ook heeft als anderen een review ontvangen.

Zojuist heeft Drukwerkdeal bewezen hoe goed je met een minder goede review kan omgaan. Binnen 5 minuten na het posten van mijn kritische review werd ik gebeld door Karlijn van Drukwerkdeal. De zeer vriendelijke dame had een luisterend oor, was duidelijk niet bezig met ontkenning maar wilde graag weten wat er verbeterd kon worden. Ze beloofde ook zeker aan de slag te gaan met mijn kritieken.

Het effect is dat mijn review per direct “outdated” is. Natuurlijk, de ervaringen blijven, maar Karlijn maakte duidelijk dat Drukwerkdeal wel degelijk ook goed kan communiceren. Dat was namelijk precies het punt van mijn kritiek.

Zoals je ziet dienen reviews niet om een bedrijf de grond in te boren. Je hoop dat men er iets van leert, van jouw feedback. Als ondernemer moet je dus eigenlijk ontzettend blij zijn met elke feedback, omdat je dat kunt gebruiken voor het verbeteren van de kwaliteit van je producten en/of je dienstverlening.

Tja, herinner je je nog mijn video en verhaal over onze ervaringen met de “Vision” zonnebrandcrème? Ik vertelde het eerst over deze ervaring in podcast 88. Later kwam het ook weer even aan bod in respectievelijk podcast 96 en podcast 121. Toen zegde men mij toe twee flacons op te sturen. Die ontving ik vlak daarna al per post met daarbij een kaartje met daarop de volgende handgeschreven tekst:

Kaartje Vision zonnebrandcrème

Dus ook de importeur van Vision zonnecrème heeft het goed begrepen. Zij hebben mij aangehoord en nu twee nieuwe flacons met een zonnecrème van een andere samenstelling opgestuurd om die te testen. En dat gaan we doen!

Want van het zomer gaan we wederom naar Spanje en als dan blijkt dat alle negatieve ervaringen van vorig jaar zijn verdwenen, dan zal ik dat zeker in een videoreview laten weten!

Succesvolle vs. minder succesvolle reviewstrategie

Naast actief te reageren op reviews. moet je ook continu actief blijven met het verzamelen van reviews voor je bedrijf. Het ene bedrijf doet dat beter, dan het andere bedrijf. Dat is zo leuk om te zien.

Een aantal weken geleden was ik in Hotel de Lange Man in Monschau, alwaar de eigenaar van het hotel ontzettend goed begreep hoe je reviews moest verzamelen. Want om te beginnen ontving ik bij vertrek meteen een kaartje met een rechtstreekse URL waar ik een review kon posten en na mijn verblijf ontving ik een gepersonaliseerde mail, of ik een recensie wilde posten met een link naar de exacte pagina.

Afgelopen weekend zaten we met vrienden in een park in Zeeland. Daar lagen kaartjes op de toonbank te wachten tot iemand ze alsjeblieft zou willen meenemen. Natuurlijk nam ik er eentje mee. En dit kaartje was een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Ik heb de afbeelding van de voor- en achterkant van het kaartje opgenomen in de show notes:

Engelstalig kaartje van Zoover

Het probleem met dit standaardkaartje van Zoover is dat het mensen alleen maar vraagt om naar zoover.com/reviews te gaan, om vervolgens daar eerst de accommodatie op te moeten zoeken om dan eindelijk een review achter te kunnen laten.

Zoover reviews van de OesterbaaiDe clou van het verzamelen van reviews is dat het zo laagdrempelig mogelijk moet zijn. Het is dat ik een doorzetter ben, als het gaat om reviews te plaatsen, maar de meeste mensen haken in een dergelijk geval echt af.

En dat bepaalt nu net het verschil tussen 52 recensies en 402 recensies!

Hotel de Lange Man in Monschau: Zoover reviews

Leer hiervan dat je het je klanten, gasten of patiënten zo gemakkelijk mogelijk maakt om een recensie te posten. Vraag dus bijvoorbeeld alleen mensen met een Gmailadres een recensie te posten op Google+ en niet mensen met een Hotmail-account. Want de kans is groot dat die niet eens een Gmailadres hebben! Controleer ook of mensen actief zijn op Yelp vooraleer je ze uitnodigt een recensie te posten op Yelp. Anders is het zinloos!

En als je het niet weet, verzamel dan reviews op branchespecifieke sites, gratis generieke sites of in het uiterste geval op Facebook. Maar ga reviews verzamelen! Want reviews worden steeds belangrijker voor het voortbestaan van een bedrijf, praktijk of organisatie.

Apple Maps Connect officieel in Nederland

Vorige week vertelde ik je in podcast 126 dat Apple Maps Connect inmiddels ook actief was in Nederland en dat ik er nog geen officiële bevestigingsmail van had ontvangen. Hoewel de dienst al enige tijd operationeel was in Nederland, ontving ik drie dagen geleden een mail van Apple met daarin onder andere de tekst: “Goed nieuws! Apple Maps Connect voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) is nu in meer landen beschikbaar”:

Mail van Apple Maps Connect

Ik vond het wel een beetje slordig dat Apple dit nu pas liet weten. Maar goed, nu is het in elk geval officieel… Je kunt je bedrijfsprofiel op Apple Kaarten beheren in België, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en dus ook Nederland.

Ik ontving overigens van een paar ondernemers die trouwe luisteraars van de podcast zijn, de mededeling dat zij ook al hun bedrijf hebben geclaimd op Apple Maps Connect.

Eigen Baas

Als ondernemer ben je zogezegd “eigen baas”, dat is bekend. Maar ben je ook baas over je eigen content, je eigen data? En ben je baas over je eigen infrastructuur en alles wat daarbij komt kijken, zoals:

  • Domeinnaam
  • Mailsysteem
  • Webserver
  • Backups
  • Cloudopslag
  • Google Webmaster Tools account
  • Google Analytics account
  • Sociale media accounts
  • Google+ Mijn Bedrijf pagina(’s)
  • Content Management Systeem
  • Software licenties
  • Fotorechten

Mogelijk heb jij wel toegang tot alle gegevens, maar weet je precies WIE er allemaal NOG MEER toegang hebben tot die gegevens?

Over dit soort zaken wil ik het eens met je hebben. Reden hiervoor is, dat ik recentelijk drie mensen heb geholpen, die in de problemen zaten.

De eerste persoon werd door haar domeinnaamprovider verplicht de website daar ook te hosten, terwijl ze niet tevreden was over de kwaliteit van de dienstverlening.

De tweede ondernemer was helemaal geen eigenaar van zijn eigen domeinnaam en kon dus niets meer toen zijn domeinnaamprovider failliet ging, terwijl de derde na verhuizing naar een andere webhosting provider problemen kreeg met softwarelicenties, omdat de rechten op de software berustten bij de originele webontwikkelaar / hosting provider.

Zoals je hoort: allemaal problemen die stuk voor stuk veel aandacht kunnen eisen en ook nog flinke kosten met zich mee kunnen brengen. Tijd dus om alles helder en inzichtelijk te maken en je ertoe te bewegen een inventarisatie te maken van alles waarvan jij denkt, dat het van jou is, of anders van jou zou moeten zijn.

Baas over je eigen infra

Alles begint bij de infrastructuur, kortweg “infra”. Zonder DNS geen domeinnaam, zonder webserver geen website, zonder mailserver geen mail etc. Het is dus van belang dat je je infrastructuur goed op orde hebt en dat je ook een goed inzicht hebt in alle onderdelen, die ik zojuist opsomde. Verder moet je voorbereid zijn op calamiteiten, zodat je online business geen gevaar loopt.

Heb je een groter bedrijf, dan zou ik deze gegevens documenteren en centraal archiveren, zodat ook andere stakeholders erbij kunnen, als dat nodig is.

Domeinnaam

Een domeinnaam koop je niet, want die kan niet jouw eigendom zijn. Een domeinnaam huur je, meestal voor de periode van een jaar. Daarvoor betaal je een gering bedrag aan administratiekosten. En na een jaar verloopt je gebruiksrecht en moet je opnieuw betalen voor een jaar gebruik.

Sommige ondernemers vergeten dit of hebben helemaal geen zicht op wanneer ze de domeinnaam moeten verlengen. Soms zit het ook in het pakket van dienstverlening dat je bij een hosting provider afneemt, inbegrepen. Desalniettemin moet een domeinnaam op jouw bedrijf of op jouw naam staan, met jouw contactgegevens erbij. Anders kan degene op wiens naam de domeinnaam staat, jou in een lastig parket brengen en mogelijk zelfs chanteren.

Daarom is het belangrijk dat je ten aanzien van je domeinnaam de volgende gegevens in kaart brengt:

  • Bij welke partij is de domeinnaam geregistreerd? Wie is de zogenaamde “registrar”?
  • Wat is de gebruikersnaam en het wachtwoord om de gegevens eventueel te veranderen?
  • Op welke bedrijfsnaam is de domeinnaam geregistreerd?
  • Wie is de contactpersoon? Is die nog wel werkzaam bij je bedrijf?
  • Wat zijn de contactgegevens, zoals e-mail, postadres en telefoonnummer?

Ik heb je al eens eerder verteld: ik registreer graag mijn domeinnamen apart van de hosting. Zodoende kan er nooit een impliciet vereiste koppeling komen tussen de domeinnaam en de hosting van de website of het mailsysteem. Op die manier heb je maximale vrijheid ten aanzien van waar je je website en e-mail onderbrengt en blijf je maximaal baas over je eigen DNS (domain name serving).

Mailsysteem

E-mail is een vereiste voor communicatie met de rest van de wereld. Daarvoor heb je een mailsysteem nodig. Je kunt vaak kiezen uit verschillende mailsystemen. Meestal krijg je die bij je website hosting, maar niemand verplicht je dat. Zolang jij maar controle hebt over je eigen domeinnaam, kun je alle soorten en smaken mail in de wereld kiezen.

In het verleden gebruikte ik de gratis versie van Google Apps for Work en toen die niet meer gratis was, gebruikte ik de e-maildienst van Outlook.com van Microsoft. Op een gegeven moment was die ook niet meer gratis te gebruiken en besloot ik over te stappen op Zoho mail. Die is nog steeds gratis en belooft ook gratis te blijven voor tien gebruikers of minder. Andere ondernemers gebruiken Office 365 van Microsoft en hebben dan ook het bijbehorende mailsysteem.

Het maakt niet uit welk mailsysteem je gebruikt, zolang je hier ook maar toegang hebt tot alle essentiële gegevens. Denk hierbij aan:

  • Wie is je mail hosting provider?
  • Wat zijn de contactgegevens?
  • Wat is de administrator gebruikersnaam en wat is het bijbehorende wachtwoord?
  • Wat is het primaire e-mailadres dat wordt gebruikt als er een probleem is met de mail?
  • Wat is het recovery e-mailadres dat wordt gebruikt als het primaire mailadres niet toegankelijk is?
  • Welke e-mailadressen zijn er allemaal in gebruik?
  • Heb je een procedure voor het overdragen of opschonen van de mail van werknemers die uit dienst gaan?

Er zijn veel verschillende maildiensten en bedrijven switchen nog wel eens van provider en vergeten dan de eerste mailprovider op te zeggen. Daardoor kan het voorkomen dat je zonder het te weten tweemaal of soms zelfs wel driemaal betaalt voor mailhosting, terwijl je maar bij één partij de dienst afneemt. Kijk eens goed naar je periodiek terugkerende IT-kosten om te zien of dit mogelijk het geval is.

Webserver

Als je de domeinnaam hosting van alles hebt losgekoppeld, ben je tenminste vrij om je website overal ter wereld onder te brengen. Het enige waar je voor moet zorgen is dat je de DNS goed instelt. Maar wat als er een probleem is met je webserver? Of je wilt verhuizen? Weet je dan waar je terechtkunt?

Breng voor je website het volgende in kaart en documenteer dat ook:

  • Wie is de hosting provider van je website?
  • Op wiens naam staat de registratie bij de hosting provider?
  • Wie ontvangt mails van de hosting provider?
  • Wat is de gebruikersnaam en het wachtwoord om in te loggen in de server (indien van toepassing)?
  • Wat is de gebruikersnaam en het wachtwoord voor FTP (File Transfer Protocol)?
  • Wie beheert de certificaten en wie heeft er allemaal een certificaat als er gebruik wordt gemaakt van SSH?
  • Wat zijn de contactgegevens van degene die je kunt bellen in geval van een calamiteit?

Let op bij kleine hosting partijen, die dikwijls een soort van “reseller”-account ergens hebben. Want als zij hun rekening niet of niet op tijd betalen, dan kan het gebeuren dat jouw website als gevolg daarvan ook op zwart gaat en dus niet meer voor de wereld toegankelijk is.

Backups

Daarmee kom ik dan ook meteen op het fenomeen “backups”, één van mijn stokpaardjes. Want maar al teveel ondernemers denken niet na over een backupstrategie in welke vorm dan ook. Je mag er nooit ofte nimmer vanuit gaan dat er “vast wel ergens een backup wordt gemaakt”. Dat is dodelijk in geval van een calamiteit!

Zorg er daarom voor dat je ook de baas wordt van je backups. Regel je eigen backups in (of laat het voor je inregelen) en zorg ervoor dat die op een plaats komen te staan waar je er altijd bij kunt… Dag en nacht… Ook in het weekend. En als het niet voor jou is, zorg er dan voor dat degene die voor jou de website en alle overige IT beheert, erbij kan.

Wat ik vaak doe met WordPress sites, is het instellen van een automatisch regelmatig terugkerende backup op een apart Dropbox account, waarvan ik de ondernemer de toegangsrechten geef bij de overdracht van de site.

Daarvoor gebruik ik altijd de gratis versie van de plugin BackWPup. Deze kan niet alleen backups opslaan op Dropbox, maar ook:

  • in een folder op je server, alleen raad ik af om alleen daarop te vertrouwen
  • versturen via e-mail, maar dat gaat al snel fout omdat backups vaak groter zijn dan de maximale bestandsgrootte die per mail kan of mag worden verstuurd
  • op een externe FTP-server
  • op Amazon S3
  • op Microsoft Azure
  • op Rackspace
  • op Sugarsync

De gratis versie kan alleen totale backups maken, wat voor de meeste websites prima is. De commerciële versie kan ook incrementele backups maken, waarbij alleen nieuwe of gewijzigde bestanden worden veiliggesteld.

Zorg er ook voor dat de procedure om de backup terug te zetten (de zogenaamde “restore”) is gedocumenteerd en altijd en overal toegankelijk is voor de personen die ervoor verantwoordelijk zijn. Test ook eens of je een backup wel kunt terugzetten, met behoud van alle data. Ik heb namelijk wel eens gezien dat er trouw elke nacht een database backup werd gemaakt, maar dat alle afbeeldingen en overige bestanden op de webserver niet werden veiliggesteld. Als je dan een ernstig probleem krijgt, zoals een gecrashte harddisk, ben je echt al je afbeeldingen kwijt!

Als we het dan hebben over het documenteren van alle gegevens om zo de controle over je eigen infrastructuur terug te krijgen, dan moet je met betrekking tot backups het volgende administreren:

  • Hoe wordt er een backup gemaakt van je site(s) of server(s)?
  • Welke data wordt er in de backup meegenomen?
  • Waar wordt de data opgeslagen? On-site? Off-site?
  • Hoevaak wordt er een backup gemaakt? Wat is het backup-schema?
  • Hoelang worden backups bewaard?
  • Wie moet er allemaal de backup terug kunnen zetten?
  • Hoe moet de backup worden teruggezet?

Ik weet het, het klinkt allemaal nogal overdreven… Maar gebrek aan controle en te weinig inzicht in de “Wie, Wat, Waar, Wanneer en Hoe?” is vrijwel een garantie dat je ooit eens in een crisis verzeild raakt, die relatief eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Baas over je eigen data

Als je eenmaal alle componenten van je infrastructuur in kaart hebt gebracht, die ik zojuist heb behandeld, dan wordt het tijd om eens naar je data te gaan kijken.

Cloud opslag

Als je gebruik maakt van opslag in de cloud, dan moet je weten op wiens naam c.q. met welke gegevens het account bij de cloud hosting provider is aangevraagd, wie je in geval van calamiteit kunt benaderen enzovoorts. Ook moet je nadenken over hoe je omgaat met de data van medewerkers die uit dienst gaan. Wijs je die data aan iemand anders toe? Verwijder je het account?

Google Webmaster Tools en Google Analytics account(s)

Als je iemand of een bedrijf in de arm neemt om je te helpen met het verbeteren van je online business is de kans groot dat er wordt gevraagd naar je Google Webmaster Tools en Google Analytics accounts. Zorg ervoor dat je de logingegevens van de eigenaar van deze accounts hebt.

Maak vervolgens andere mensen manager om ze toegang te geven, maar zorg ervoor dat jij de eigenaar blijft. Controleer ook periodiek of er mogelijk mensen toegang tot de gegevens hebben, die geen toegang meer nodig hebben. Verwijder die dan.

En maak ook een overzicht van alle domeinen en websites die onder die accounts worden beheerd.

Sociale media accounts

Documenteer ook centraal de logingegevens voor alle social media accounts. Wellicht ten overvloede, maar gebruik complexe wachtwoorden en doe geen concessies hierin.

Google+ Mijn Bedrijf pagina(’s)

Documenteer het account dat eigenaar is van de Google+ Mijn Bedrijf pagina of pagina’s. Beschrijf ook alle managers en/of contentbeheerders. Verwijder hier ook mensen die geen toegang meer nodig hebben.

Content Management Systeem

Het CMS heeft vaak een administrator-account dat bij installatie is ingevoerd door iemand. Documenteer de gebruikersnaam met bijbehorend wachtwoord van de administrator of superuser van het systeem. Beschrijf ook alle andere accounts die toegang hebben met de bijbehorende rollen.

Maak een overzicht van alle plugins, services en andere software die wordt gebruikt. Leg de contactgegevens van de makers vast, zodat je die niet hoeft op te zoeken in geval van een probleem.

Software licenties

Licenties zijn minstens zo belangrijk. Want vaak heb je licentiecodes nodig bij installatie. En dat is vaak net wat er moet gebeuren bij een calamiteit: herinstallatie van bepaalde software. Als je dan niet de licentiecodes hebt, dan kun je dus niet verder op zo’n moment.

Fotorechten

Soms koopt een webontwikkelaar stockfoto’s of andere afbeeldingen en gebruikt die in de site van een opdrachtgever. Bij de koop van foto’s wordt ook het gebruiksrecht bepaald en de media waarin de foto’s kunnen en mogen worden gebruikt.

Breng voor alle commerciële foto’s in kaart wat de rechten zijn, wat ervoor betaald is, door wie en wanneer. Zo voorkom je de extreem hoge fees die zonder pardon van je worden opgeëist, zodra een partij er lucht van krijgt, dat je foto’s buiten de overeengekomen licentierechten gebruikt.

Ik kan me goed voorstellen dat je vindt dat ik overdrijf. Maar geloof me, je zult me dankbaar zijn als jouw infrastructuur of jouw data eens iets overkomt en je kunt gewoon een fysieke of virtuele map van het schap pakken, de juiste gegevens erbij halen en aan de slag gaan met het beperken van de schade of het oplossen van het probleem.

Dit laatste topic was nogal groot, dat weet ik. Daarom ben ik al begonnen met het maken van een document, waarin je alle gegevens kunt opslaan. Dit document verstuur ik naar de abonnees van de mailinglist, zodra ik het gereed heb. Mocht jij je nog niet hebben geabonneerd, dan is nu een mooi moment!

En met dit onderwerp over het minimaliseren van de impact van verstoringen kom ik dan weer aan het einde van deze podcast van vandaag.

Als je de podcast leuk vindt en je wilt nog meer op de hoogte blijven, volg me dan ook op Twitter, via @reputatiecoach1.

Heb je inderdaad wat aan alle informatie die ik met je deel, help mij dan met het verder verbeteren en promoten van deze podcast. Abonneer je op de podcast, zodat je altijd meteen de nieuwste uitzending krijgt voorgeschoteld.

Zoek de podcast op, in iTunes of Stitcher, geef de podcast een sterrenbeoordeling en laat ook je reactie achter. Door de podcast te beoordelen op iTunes en/of Stitcher breng je de podcast onder de aandacht van een breder publiek.

Je kunt me verder helpen, door de podcast aan te bevelen bij vrienden of collega’s, waarvan je denkt dat ze er hun voordeel mee kunnen doen, of door ’m te delen op Twitter, like’n en delen op Facebook of een “+1” te geven op Google+.

En vergeet niet: ik ben hier om je te helpen! Als je een vraag of een probleem hebt met betrekking tot je online reputatie of de vindbaarheid van je website, kun je een mailtje sturen naar podcast@reputatiecoaching.nl.

Als je dat te lastig vindt, of als je de podcast beluistert terwijl je in de auto zit en je hebt acuut een vraag, spreek dan een boodschap in op de ReputatieCoaching Hotline, op nummer: 084 – 883 15 56. Mogelijk behandel ik je vraag of probleem dan in een artikel of in de podcast.

En je kunt ook rechtstreeks op de website een voicemail achterlaten, door op de tab aan de rechterkant van elke pagina te klikken, en je bericht in te spreken. Dit was ReputatieCoaching Podcast aflevering 127 en mijn naam is Eduard de Boer.

Ik wens je de komende week weer succes met het werken aan je reputatie, zodat je meteen je reputatie voor jou kunt laten werken!

Tot volgende week!

Doei!

Links naar content die in deze podcast aan bod komt:

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.