WordPress 3.5 op 5 december?

doorEduard

WordPress 3.5 op 5 december?

Laatst schreef ik al over waarom ik je aanraad om te gaan bloggen in WordPress. Op dit moment is de meest recente (Nederlandstalige) versie van WordPress 3.4.2. Maar er wordt op de achtergrond al een tijd gewerkt aan een volgende significante update…

Wordpress 3.5

Versie 3.5 wordt nu verwacht op 5 december. In dit “Sinterklaaskadootje” van de WordPress-ontwikkelaars krijgen we weer een boel extra functionaliteit.

Ik heb begrepen dat er tenminste 7 grote wijzigingen/uitbreidingen zullen zijn, die ik hieronder één voor één zal langsgaan.

Nieuw thema: “Twenty Twelve”

In 2010 kwam WordPress met het thema met de toepasselijke naam “Twenty Ten”. De versie van het WordPress thema die vorig jaar uitkwam kreeg de naam “Twenty Eleven” en de versie die woensdag wordt verwacht heet dan logischerwijs “Twenty Twelve”.

WordPress thema Twenty Ten

De meeste bloggers gebruiken niet het standaard thema dat met WordPress wordt meegeleverd. Maar omdat de WordPress ontwikkelaars in hun thema’s altijd de nieuwe features demonstreren, raad ik je aan er toch eens goed naar te kijken om te zien hoe ze bepaalde dingen doen.

Het standaard thema is ook een goed startpunt als je meer wilt leren over het maken van je eigen WordPress thema(‘s). Enkele aandachtspunten van het nieuwe thema:

Wordpress Theme Twenty Eleven

Home page template – het template voor de voorpagina kan nu eindelijk worden voorzien van Widgets. Dit is vooral nuttig, omdat WordPress meer en meer wordt gebruikt als CMS (Content Management Systeem) en niet alleen voor een weblog.

Responsive – in het artikel “Mobiele website? Hoezo?” vermeldde ik reeds dat responsive thema’s steeds belangrijker worden door het toenemende lezen van blogs (en andere sites) op mobiele apparaten. Het thema “Twenty Twelve” is dan ook “mobile responsive”. En het is interessant om eens in de stylesheets te duiken om te zien hoe de programmeurs dit hebben gerealiseerd.

Bericht types – het nieuwe thema maakt gebruik van verschillende types berichten. Bericht types zijn een manier om verschillende types berichten te gebruiken, afhankelijk van de specifieke aspecten. Twenty Twelve gebruikt de volgende bericht types:

  • Standaard – een standaard blog bericht
  • “Aside” – korte berichtjes, vergelijkbaar met een Facebook berichtje zonder titel
  • Afbeelding – voor vertonen van afbeeldingen
  • Link – voor het delen van text links
  • Citaat – voor het delen van citaten
  • Status – voor status updates

Rechts-naar-links ondersteuning – Dit is voor ons Nederlanders niet van toepassing, maar als je bijvoorbeeld in het Arabisch blogt, dan heb je deze functionaliteit nodig.

Media uploader

De media uploader is in WordPress 3.5 ook op de schop gegaan. De veranderingen vallen het eerste op, op de berichten- en paginaschermen. De tekst “Uploaden/Toevoegen” is verdwenen. Daarvoor in de plaats is nu een simpele “Media toevoegen” knop gekomen, die we ook al kennen uit WordPress 3.4.

Het uploaden is nu een stuk intuïtiever en het uploaden lijkt nu meer op bijvoorbeeld het uploaden van een afbeelding in Google+.

De galerij-functionaliteit is ook verbeterd. In WordPress 3.5 is het een fluitje van een cent om afbeeldingen te selecteren voor eem galerij en om ze in de gewenste volgorde te plaatsen. Ook is het nu mogelijk de thumbnails te laten linken naar de full-size afbeeldingen,

Media bibliotheek

De interface van de media bibliotheek is ook onderhanden genomen. In versie 3.5 krijg je een volledig edit-venster te zien bij het bewerken van een afbeelding, vergelijkbaar het het scherm van het bewerken van een bericht.

In dit nieuwe scherm kun je net als voorheen de caption, ALT-text etc. bewerken. De bewerkingsfuncties zijn aangepast, zodat ze eenvoudiger zijn te bedienen en de onderliggende bewerkingsprogrammatuur is veranderd, waardoor het bewerken van afbeeldingen -inclusief verkleinen etc.- betere resultaten oplevert (minder kwaliteitsverlies).

Er is ook een nieuw “Attachment Pagina Content” veld. Dit maakt de attachment pagina eindelijk bruikbaar. Zo kunnen fotografen bijvoorbeeld de technische details van een foto hierin invullen om het zo gemakkelijker en eenduidig te kunnen delen.

En omdat de media bibliotheek nu gebruik maakt van dezelfde code als die voor andere bericht types wordt gebruikt, kunnen ontwikkelaars gemakkelijker custom velden bij de bijlage velden maken.

Media uploads folder – De instelling voor het verplaatsen van media uploads is verwijderd uit de Instellingen –> Media pagina. Daarvoor in de plaats moeten ontwikkelaars nu een extra regel opnemen in de “config.php” file om WordPress zo te vertellen waar de media staat, in plaats van in de standaard folder.

oEmbeds

oEmbeds zitten al in WordPress vanaf versie 2.9. Met oEmbeds is het mogelijk om bijvoorbeeld content van sites als YouTube, Vimeo, Flickr en Twitter in je berichten te plaatsen door simpelweg de URL van het desbetreffende media-element te kopiëren/plakken. WordPress pakt automatisch de inhoud en toont bijvoorbeeld de YouTube-player, zonder dat jij als blogger te maken krijgt met de juiste embed-codes enz.

In 3.5 komen er drie nieuwe oEmbed-media bij, te weten: SoundCloud, SlideShare en Instagram.

Vanaf WordPress 3.5 zijn oEmbeds automatisch ingeschakeld. Als je dit om welke reden dan ook wilt uitzetten, dan moet je een regel toevoegen aan de functions.php file om het autoembed filter uit te schakelen.

Meer informatie over oEmbeds vind je hier.

Links Manager

De Links Manager is in nieuwe WordPress installaties automatisch uitgeschakeld. Bestaande WordPress installaties die worden bijgewerkt naar versie 3.5 behouden het Links menu en de Link Manager. Voor nieuwe sites is er een plugin die de functionaliteit van de huidige Link Manager invult.

“Bericht bewerken” scherm

Het scherm voor het bewerken van berichten is vereenvoudigd en verbeterd. Ook ziet het scherm er nu prachtig uit op retina beeldschermen.

De kleurenkiezer is nu ook een stuk eenvoudiger te bedienen. En TinyMCE die als onderliggende editor in WordPress zit, ondersteunt vanaf versie 3.5 ook HTML5 tags.

Onder de motorkap

Onder de motorkap zijn er natuurlijk nog veel meer zaken aangepast/verbeterd. Enkele die aardig zijn om te weten:

Zichtbaarheid site” – Het was altijd al een beetje overdreven om een aparte entry in het Instellingen menu te hebben voor slechts één instelling. Daarom is deze nu verplaatst naar Instellingen –> Lezen. En de radiobutton is veranderd in een checkbox.

“Op afstand publiceren” – Het XML-RPC protocol is lange tijd standaard uitgeschakeld geweest. Maar inmiddels is het volwassen en zijn de potentiële beveiligingsrisico’s niet meer relvant. Daarom is het vanaf versie 3.5 automatisch ingeschakeld.

Dit is een voordeel voor mensen die graag bloggen vanaf mobiele apps en devices: zij hoeven het standaard niet meer aan te zetten en kunnen dus meteen na installatie van een WordPress blog beginnen met het mobiel vullen van de site met content.

XML-RPC kan nu worden uitgeschakeld door een regel toe te voegen aan het bestand wp-config.php.

Het Atom publicatieprotocol is verdwenen. Diegenen die hier toch gebruik van willen of moeten maken, moeten hun oplossing zoeken in een aparte plugin.

UTF-8 – UTF-8 is nu de standaard voor WordPress installaties. Op sites die worden bijgewerkt en reeds staan ingesteld op UTF-8, verdwijnt deze instelling.

Favoriete plugins – Op de plugins installatiepagina is er nu een link waarop je kunt aangeven wat je favoriete plugins zijn. Dit is handig voor mensen die veel WordPress installaties doen. Zij hoeven nu geen aparte lijstjes etc. bij te houden.

Meteen upgraden of niet?

Het is voor veel mensen verleidelijk om meteen de nieuwste versies van software te installeren, zodra deze beschikbaar komt. Maar ondanks het vele testen dat vooraf gaat aan een release, kan er altijd wel eens iets fout gaan.

Daarom raad ik je aan om een paar dagen te wachten na het beschikbaar komen van WordPress 3.5, voordat je je eigen site upgrade.

En hopelijk ten overvloede: maak eerst een backup van je site en van je database!

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.