60: Winter Winkeldata Workshop, Workshop lokale SEO bij de Rabobank, geheime tips voor video marketing en het belang van lokale SEO voor je bedrijf

doorEduard

60: Winter Winkeldata Workshop, Workshop lokale SEO bij de Rabobank, geheime tips voor video marketing en het belang van lokale SEO voor je bedrijf

ReputatieCoaching PodcastOndanks enige vertraging is het dan zover: de werkinstructie voor het oppoetsen en opschonen van je lokale bedrijfsvermeldingen staat online. Abonneer je snel op de nieuwsbrief, dan stuur ik je een mail met daarin de link naar de spreadsheet die je kunt gebruiken voor het opslaan van de gegevens voor je bedrijfsvermelding en kun je alle citations registreren.

Ook is er weer een nieuwe serie instructievideo’s aangekondigd: de Winter Winkeldata Workshop! Daar begin ik zometeen mee! Dit alles gaat over lokale SEO. Daarom wil ik toch nog eens benadrukken hoe belangrijk lokale SEO is voor je bedrijf. Vorige week heb ik bovendien een presentatie gegeven over lokale SEO op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Daarover zometeen ook meer!

Ook heb ik een supergeheime magische tip voor je, hoe je het potentiële publiek voor je video’s met een inspanning van een paar minuten met minstens anderhalf miljoen mensen kunt vergroten. En als ik het toch over lokale SEO heb, wil ik ook nog eens benadrukken hoe en waarom lokale SEO zo belangrijk is, zelfs voor een grote internationale bank als bijvoorbeeld de Rabobank.

Als laatste onderwerp voor deze podcast heb ik 7 tips voor je om verkeer naar je website te trekken vanaf YouTube.

Hallo en hartelijk welkom bij deze aflevering van de ReputatieCoaching Podcast. Mijn naam is Eduard de Boer, ook bekend als de ReputatieCoach. Dit is dé podcast die je moet beluisteren als je meer wilt leren over online reputatie en reputatiemanagement en ook als je wilt werken aan je online reputatie en je online vindbaarheid wilt verbeteren. Dit alles kan je helpen om jezelf beter op de online kaart te plaatsen, waardoor je als bedrijf meer business kunt doen.

Als persoon kun je met de diverse tips aan de slag om bijvoorbeeld je online reputatie als winterschilder, behanger, acupuncturist, gitarist, snackbarhouder of wat dan ook te verbeteren.

Winter Winkeldata Workshop: 10 instructievideo’s voor betere lokale SEO in deze winter

Winter Winkeldata Workshop-10Afgelopen vrijdag heb ik de “Winter Winkeldata Workshop” aangekondigd. Dit is een serie van tien instructievideo’s voor het aanmelden van je bedrijf om zo je positie in de lokale zoekresultaten te verstevigen en mogelijk te verbeteren.

Ik kan natuurlijk nooit garanderen dat je bedrijfsvermelding daadwerkelijk hoger komt in de lokale zoekresultaten. Het enige wat ik je wel kan vertellen zijn mijn eigen ervaringen en die van anderen, waarbij duidelijk is waargenomen dat sites stijgen in de lokale zoekresultaten, als op de juiste plaatsen bedrijfsvermeldingen ofwel “citations” worden aangemaakt.

Dus, onder het motto “Baadt het niet, dan schaadt het niet”, adviseer ik je om zo snel mogelijk eerst te beginnen met het opschonen van je bedrijfsvermeldingen, ze consistent te maken, om daarna de nieuwe vermeldingen voor je bedrijf te maken.

Over twee uur komt de eerste instructievideo live! Abonneer je dus snel op de nieuwsbrief, zodat je straks ook meteen aan de slag kunt met de voorjaarsschoonmaak en direct vanaf het begin je acties en bevindingen kunt vastleggen in de spreadsheet.

Workshop lokale SEO bij de Rabobank

Vorige week maandag was ik op het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht, je weet wel: dat kantoor met die mooie glazen torens tegenover de Jaarbeurs.

Die workshop is tot stand gekomen naar aanleiding van een ASO-klusje, dat ik vorig jaar voor de Rabobank had uitgevoerd voor de Kids Geldwijs App. Die app moest beter scoren in de iTunes Appstore en in de Google Play Store. Toen had men ook al aangegeven geïnteresseerd te zijn in lokale SEO.

Ik had twee uur gekregen en men had mij verteld dat ik een gemeleerd gezelschap van 16 personen uit de diverse onderdelen van de organisatie als publiek had. Naast dat men mij had gevraagd om te vertellen over lokale SEO, was ook het verzoek uit te weiden over landelijke SEO, contentmarketing, video marketing en ASO. Al met al waren dat wel veel onderwerpen om in twee uur een workshop over te geven, waarbij mensen ook nog achteraf hopelijk het gevoel zouden hebben dat ze er iets zinnigs van hebben opgestoken.

Een uitdaging dus, maar daar houd ik wel van. Ik besloot de presentatie te beginnen met een korte uitleg over vier verschillende soorten zoekpogingen die mensen kunnen doen, te weten:

  • generiek zoeken – bijvoorbeeld: “reputatie nederlandse banken” (hetgeen organische zoekresultaten levert)
  • generiek lokaal zoeken – bijvoorbeeld: “bank Apeldoorn” (waarbij lokale resultaten worden vertoond)
  • merk zoeken – bijvoorbeeld: “rabobank” (waarbij bedrijfswebsite, knowledge graph, mogelijk lokale en vervolgens organische resultaten worden getoond)
  • lokaal merk zoeken – bijvoorbeeld “rabobank apeldoorn” (hetgeen de bedrijfswebsite toont voor de lokale vestigingen en lokaal georiënteerde of sociale sites met hoge mate van autoriteit)

Met die kennis in de achterzak nam ik de mensen mee in een rondleiding door het speelveld van lokale SEO en liet ik aan de hand van praktijkvoorbeelden van één specifieke en fysieke vestiging van een lokale bank één en ander zien. Samenvattend kon ik de aanwezigen overtuigen dat er nog aardig wat ruimte was voor verdere verbetering van de lokale SEO.

Hoe scoor je lokaal?

Hoe scoor je lokaal?

En zoals ik al vaker heb gezegd: begin eerst met de lokale ranking van je bedrijf, of in dit geval van je fysieke locaties. De impact die dat heeft op je algehele positie in de zoekresultaten is enorm! Vaak zie je het al op kleine schaal, maar moet je nagaan als je zo’n project een goede 800x uitvoert, namelijk voor elke bankvestiging!

Daarna heb ik verteld over contentmarketing in het algemeen en video marketing in het bijzonder. Ik heb verteld hoe je video’s vaak met een klein beetje extra inspanning kunt laten scoren op de voorpagina van de zoekmachines op de gewenste zoektermen en hoe je met een inspanning van een paar minuten ineens je potentiële Nederlandse klantenking met 1,5 miljoen mensen kunt vergroten…

Magische tip om het publiek voor je video’s met tenminste 1,5 miljoen mensen te vergroten

Wil je die magische tip weten? Ben jij benieuwd wat het geheim is, waarmee je met een inspanning van een paar minuten het potentiële publiek voor elke video die je maakt, met anderhalf miljoen mensen of zelfs nog veel meer kunt vergroten? Echt?

Nah, ik weet niet of ik het wel moet vertellen… OK, hier komt die.

Er zijn een goede anderhalf miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Als die een video te zien krijgen, waarbij audio is, die ze niet kunnen verstaan en ze doordat er bijvoorbeeld geen mensen in beeld zijn, ze ook niet kunnen liplezen, dan haken ze af! Die mensen ben je kwijt!

Wat je dus moet doen met elke video, waarin wordt gesproken, is een ondertiteling toevoegen! Dat is alles!

YouTube maakt het dat tegenwoordig heel gemakkelijk voor je. Als je klikt op “Bewerken” bij een video in je uploadoverzicht, dan zie je rechtsboven de tekst “Ondertiteling”. Daar moet je op klikken en dan kun je vervolgens de ondertiteling toevoegen. Het is echt supereenvoudig. Ik zal er binnenkort ook eens een instructievideo over maken, zodat je kunt zien hoe het in z’n werk gaat.

Maar wist je dat je potentiële publiek feitelijk nog veel groter is, als je dit doet, dan die anderhalf miljoen? Dat geldt voornamelijk voor zakelijke video’s. Tegenwoordig werken veel mensen op flexplekken of nog in de traditionele kantoortuinen en dan kun je niet zomaar het volume van de computer aanzetten, omdat je anders mensen in je omgeving stoort.

Ook die mensen zijn ontzettend blij met een ondertiteling bij een video!

Een bijkomend voordeel van het plaatsen van ondertitelingen, is dat het mogelijk helpt met het beter ranken van jouw video’s in de zoekresultaten. En als je internationaal wilt, kun je altijd nog de video’s in andere talen ondertitelen!

Dus denk er bij het maken van je volgende video om: voeg een ondertiteling toe! Ik kan je vertellen dat al mijn instructievideo’s waarin ik daadwerkelijk aan het woord ben, zijn voorzien van een ondertiteling.

Hoe belangrijk is lokale SEO voor je bedrijf?

Tijdens de workshop die ik gaf bij de Rabobank dacht men ook dat lokale SEO niet belangrijk was en dat men met www.rabobank.nl juist landelijk (organisch) goed moest scoren op trefwoorden als “sparen”, “hypotheken” en “verzekeringen”.

Maar een goede organische ranking begint met goede lokale SEO. Dat is één reden, dat feitelijk elk bedrijf of elke organisatie die fysieke vestigingen heeft, ook lokale SEO moet gaan (laten) uitvoeren.

De getallen en resultaten die ik nu met je ga delen komen uit een Amerikaans artikel, dat ik online tegenkwam op “SweetIQ”, met de sprekende titel: “How important local SEO is for your business”. Ze hebben dan ook betrekking op de Amerikaanse markt, maar ik acht de kans groot dat ze procentueel ook voor Europa zullen gelden.

Mensen zoeken op hun smartphones. Ze gebruiken ze om het nieuws te volgen, te navigeren, te communiceren met anderen en heel belangrijk: informatie zoeken over bedrijven, hun producten en diensten. Het is niet alleen belangrijk om te zorgen dat je fysieke winkelgevel er goed uitziet en goed te vinden is, maar ook al je virtuele online onroerend goed.

Per maand worden er alleen al op Google meer dan 2,6 miljard lokale zoekpogingen uitgevoerd. Dit geeft de kleinere lokale bedrijven een voorsprong op de grote bedrijven, want ze hoeven er niet tegenop te boksen om vertoond te worden als lokaal bedrijf: dat regelt Google al met de vermeldingen van de lokale zakelijke Google+ pagina’s.

Per maand zoeken in de VS zo’n 86 miljoen mensen iets lokaal op, via hun mobiele telefoon. Het smartphone en tablet gebruik in 2013 is dan ook verdubbeld, vergeleken met het jaar ervoor. En dit is een stijging van 63% ten opzichte van 2010.

85% van de consumenten die een lokaal bedrijf zoeken op hun mobiele apparaat, bellen het bedrijf of bezoeken het binnen een dag. 78% van de mensen die een mobiele telefoon gebruikten om een lokale business te zoeken, kochten iets als gevolg hiervan. En 54% van de mensen die iets lokaal zochten vanaf een desktop, kochten iets als resultaat hiervan.

Zoals je ziet is het eerste contact dat je met je prospects of klanten hebt, veelal online. Daarom moet je ervoor zorgen dat je online presence er perfect uitziet. Haal spelfouten uit je site en zorg ook dat bijvoorbeeld het nieuws actueel is, je adresgegevens en telefoonnummers kloppen enzovoorts.

Want, wat is het probleem? De gemiddelde consument raadpleegt gemiddeld 2,5 bronnen om de bedrijfsgegevens op te zoeken. Als die niet consistent zijn, roept dit vragen op, of zorgt dit ervoor dat iemand niet met jouw bedrijf in contact kan komen!

Wist je dat zo’n 43% van de bedrijven een onjuist adres of helemaal geen adresvermelding hebben? En maar liefst 37% heeft een andere naam, of helemaal geen naam. Voor lokale bedrijven is het essentieel om dit op te schonen. Dat is ook precies de reden dat ik de “Grote citation schoonmaak” ben begonnen! Dit is om jou te helpen om jouw bedrijfsvermeldingen consistent te maken en te houden.

Als je daarna doorgaat met de “Winter Winkeldata Workshop”, dan bouw je ook weer verder aan je lokale online fundering.

Vergeet dus niet je op te geven voor de nieuwsbrief, zodat ik je zo snel mogelijk de spreadsheet kan sturen, die je helpt bij het opschonen van je citations en het verwerven en creëren van nieuwe bedrijfsvermeldingen.

Terug naar de statistieken… Omdat mensen vaak zoeken op hun smartphone, terwijl ze onderweg zijn, is het belangrijk dat men je kan bereiken! Maar liefst 60% van de kleine bedrijven heeft geen telefoonnummer op de site en 25% heeft geen mogelijkheid om via e-mail in contact te komen. 93% van de websites zijn niet compatible met mobiele apparaten. En dat, terwijl mensen vaak proberen onderweg jouw website te bekijken… Dat is helemaal niet handig!

Door je website actueel te houden trek je meer klanten aan, omdat je laat zien dat je een modern bedrijf bent. 70% van de in het onderzoek geïnterviewde bedrijven gaf aan dat ze geen tijd hadden om hun website te onderhouden, laat staan om op andere sites de adresgegevens consistent te houden.

50% van de bedrijven onderhoudt de online vermeldingen niet en tenslotte geeft 75% aan, dat ze niet begrijpen hoe lokale bedrijfsvermeldingen kunnen helpen om meer klanten naar hun fysieke winkel te trekken.

7 simpele manieren om verkeer vanaf YouTube naar je website te trekken

YouTubeEerder deze podcast vertelde ik je dat ik in de workshop voor de Rabobank ook uit de doeken heb gedaan, hoe video marketing werkt. Of beter gezegd: hoe je ervoor kunt zorgen dat jouw video of video’s goed scoren in de zoekresultaten en ook hoe je met video’s de zoekresultaten kunt domineren.

Maar goed, nu bekijkt iemand je video op YouTube, maar hoe krijg je die persoon nu naar je website? Daarvoor heb ik op de site van Search Engine People een zevental leuke tips gevonden, waar je wellicht je voordeel mee kunt doen.

Tip 1: Plaats een shockerende titel boven je video
De titel is het belangrijkste onderdeel van de video. Het kost je waarschijnlijk ook de meeste tijd om een goede titel te verzinnen. Reden hiervoor is, dat als je een onzinnige titel hebt, niemand je video zal aanklikken om te bekijken. Een titel als “DVD file_00.WMV” nodigt niet echt uit om te gaan kijken.

Je video moet een titel hebben die impact maakt, om mensen te triggeren dat ze meteen je video willen gaan bekijken. Hij moet natuurlijk ook wel betrekking hebben op je video: je kunt niet zomaar een willekeurige titel nemen.

Tip 2: Verziek de video content niet in de omschrijving
Het is verleidelijk om in de omschrijving alles te vertellen, wat in de video aan bod komt. Doe dat niet! Je omschrijving is bedoeld als een samenvatting van de inhoud van de video. Je moet het interessant maken, om zo de nieuwsgierigheid van je kijkers te wekken.

Tip 3: Gebruik tags die relevant zijn voor je video
Tags zijn korte woorden, die je associeert met je video. Wees je ervan bewust, dat als je verkeerde tags gebruikt, je ook verkeerd verkeer naar je video kunt trekken. Hierdoor kan je video mogelijk worden geblokkeerd.

Tip 4: Bouw een kanaal voor je website op YouTube
Je moet proberen ook een community te bouwen op YouTube. Maak een channel op YouTube en nodig mensen uit om zich erop te abonneren. Op deze manier houd je je views hoog. Zorg ervoor dat de naam van je channel overeenkomt met de naam van je website of je bedrijf. Op deze manier herkennen mensen ook snel dat het jouw videokanaal is.

Tip 5: Zet altijd een watermerk in je video’s
Zet altijd een watermerk met de URL van je website in je video’s, zodat mensen je video niet kunnen “stelen” of verspreiden, zonder dat de herkomst te herleiden is. Zolang jouw website maar in de video staat, mag die natuurlijk overal worden verspreid. Zeker als je video viraal mocht gaan, dan is het helemaal prettig, als je een watermerk in je video hebt opgenomen.

Tip 6: Vraag mensen zich te abonneren en de video te delen
Vraag de kijkers in de video en in de omschrijving bij de video om zich te abonneren en om de video te delen. Waarom dat belangrijk is? Nou ja, anders doen mensen het niet, tenzij je ze eraan helpt denken.

Tip 7: Geef je website URL aan het begin en het einde van je video
Laat bijvoorbeeld op fiverr.com een mooie intro / outtro maken voor je video’s, waarin ook nog eens de URL van je website is verwerkt. De intro die ik voor mijn instructievideo’s gebruik heb ik ook door iemand op Fiverr laten maken en die kostte mij in Full HD iets van US$10.

Dit waren de 7 tips die ik online vond. Ik heb ook nog een tweetal BONUSTIPS voor je, waarmee jij je voordeel kunt doen, als je online video’s publiceert.

Bonustip!BONUSTIP 1: Vermeld je URL op de eerste regel in de omschrijving
Als je een video in YouTube bekijkt, dan worden standaard de eerste twee regels van de omschrijving vertoond. Als je op de eerste regel de URL van je website opneemt en die ook daadwerkelijk laat beginnen met “http://”, dan wordt die clickable. Zo vergroot je de kans dat mensen vanaf daar doorklikken naar jouw website!

BONUSTIP 2: Plaats de video URL onderaan in de omschrijving
Ja, plaats als laatste regel in het omschrijvingveld de link naar je video op YouTube. Gebruik dan niet de youtu.be link, maar de link, die er uitziet als: “www.youtube.com/watch?v=” gevolgd door het ID van de video.

De reden dat ik je aanraad dit te doen is in verband met alle content scrapers op Internet, die ook YouTube doorzoeken naar relevante content om die vervolgens op de eigen site te vertonen. Als zo’n scraper site dan jouw video en omschrijving vertoont, krijg je gratis en zonder enige inspanning een backlink naar je video, die er mogelijk toe bijdraagt dat je video hoger wordt vertoond in de zoekresultaten.

Met deze tips voor video marketing kom ik aan het einde van deze podcast. Ik kan je nu wel verklappen dat ik inmiddels al vier dagen met mijn vrouw Suzanne op Martinique zit, een eiland in de Franse Antillen, en ik deze podcast een paar dagen voor ons vertrek heb ingesproken. Hierdoor is de podcast wat korter dan normaal en ben ik de komende anderhalve week iets minder goed bereikbaar. Maar ik doe mijn best jullie vragen toch gewoon te beantwoorden.

Let op: over twee uur gaat de Winter Winkeldata Workshop van start en komt de eerste instructievideo online, die je laat zien hoe je weer ergens snel en eenvoudig een citation of bedrijfsvermelding kunt creëren, zonder dat het je iets kost. Daarna volgt er elke werkdag een andere instructievideo.

Als je de podcast leuk vindt en je hebt inderdaad wat aan alle informatie die ik met je deel, help mij dan met het verder verbeteren en promoten van deze podcast. Deel ‘m op Twitter, like ‘m op Facebook of geef een “+1” op Google+. Het zou helemaal super zijn, als je een bericht achterlaat op iTunes of LinkedIn.

Als je een vraag of een probleem hebt met betrekking tot je online reputatie of de vindbaarheid van je website, kun je een mailtje sturen naar podcast@reputatiecoaching.nl. Als je dat te lastig vindt, of als je de podcast beluistert terwijl je in de auto zit en je hebt acuut een vraag, spreek dan een boodschap in op de ReputatieCoaching Hotline, op nummer: 084 – 883 15 56. Mogelijk behandel ik je vraag of probleem dan in een artikel of in de podcast.

Als laatste kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief. Dan ontvang je altijd als eerste het laatste nieuws wat ik publiceer en automatisch elk kwartaal het ReputatieCoaching Podcast Boek van het afgelopen kwartaal. Surf daartoe naar www.reputatiecoaching.nl/nieuwsbrief/ en schrijf je meteen in.

En je kunt ook rechtstreeks op de website een voicemail achterlaten, door op de tab aan de rechterkant van elke pagina te klikken, en je bericht in te spreken. Dit was ReputatieCoaching Podcast aflevering 60 en mijn naam is Eduard de Boer.

Ik wens je de komende week weer succes met het werken aan je reputatie, zodat je meteen je reputatie voor jou kunt laten werken!

Tot volgende week!

Doei!

Links naar onderwerpen en artikelen die in deze podcast aan bod kwamen:

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.