Podcast Aflevering 20 (13-04-2013)

doorEduard

Podcast Aflevering 20 (13-04-2013)

ReputatieCoaching Podcast aflevering 20!

ReputatieCoaching Podcast Aflevering 20 (13-04-2013)Spectaculair nieuws deze week… Eindelijk is het dan zover: de langverwachte Facebook Home is uit! Dus daarover straks meer. En vorige week vertelde ik je over Jeanet Bathoorn die een leuk artikel had gepubliceerd op FrankWatching. Dat artikel kreeg nog een staartje… Verder heb ik een update over het belang van reviews. De podcast van vandaag sluit ik af met een leuk interview met een uitermate enthousiaste en gedreven vrouwelijke gast.

Mijn naam is Eduard de Boer -ook wel bekend als de ReputatieCoach- en ik ben je host voor vandaag.

Ik zei het al: de Facebook Home is uit. Wat is de Facebook Home? Heb je nog niet van de Facebook Home gehoord en er nog niet over gelezen? Nou, de Facebook Home is een mobiele telefoon van Facebook. Beter gezegd: het is een mobiele telefoon van het merk HTC, waarop Android draait met een Facebook sausje er overheen.

De media stonden al maanden vol van de geruchten over een mogelijke Facebook telefoon. Nu is hij er dan. Althans, hij is aangekondigd. In de show notes heb ik een tweetal video’s geplaatst, waarin je meer kunt zien over deze telefoon.

De telefoon is dus gebaseerd op een standaard versie van Android. Het is dus geen aangepaste Android, maar een speciale app of beter gezegd: “skin”, bovenop Android. Volgens de aankondigingen is het gisteren (12 april) als een Android app beschikbaar gekomen in de Google Play store. Ik heb nog geen tijd gehad om dit te verifiëren.

iPhone gebruikers blijven voorlopig nog in het ongewisse, of het ook als een iPhone app beschikbaar komt. Vooralsnog is daar niets over bekendgemaakt.

Natuurlijk is het de vraag of er in de markt wel behoefte is aan een Facebook telefoon. In Amerika is er een interview gehouden, waarbij mensen is gevraagd of ze een Facebook telefoon zouden kopen, met een soort van Facebook abonnement om te bellen. Het percentage mensen dat deze vraag positief beantwoordde, bedroeg slechts 3%. 82% zei “Nee” en 15% wilde eerst meer weten.

Tja, als Facebook nu een telefoon heeft, of een app die veel Android gebruikers zullen installeren, zal het aantal check-ins en likes van lokale bedrijven nog verder toenemen. Als je als bedrijf nu nog geen bedrijfspagine hebt op Facebook loop je dus het risico nog meer business kwijt te raken dan voorheen.

Vergeet niet: Facebook kan nu nog meer gegevens registreren over wat mensen like’n en vooral WAAR ze dat doen op dat moment. Dit vergroot hun kansen om zichzelf later echt als lokale zoekmachine te profileren.

Vorige week schreef ik al over het boek van Jeanet Bathoorn, naar aanleiding van het artikel over de “5 A’s voor werkzoekenden”, dat ze op FrankWatching had gepubliceerd. Nou, het bleek dat op een andere site, te weten recruitmentmatters.nl er bijkant een ware hetze tegen Jeanet in het algemeen en tegen het artikel in het bijzonder ontstond.

Als buitenstaander vond ik het wel interessant om te zien dat de persoon die de hetze initieerde en er vol tegenin ging, eigenlijk alle vijf de A’s goed had begrepen. Ik heb dit ook op haar weblog gepost. Daar schreef ik:

Bekijk het positief! De schrijver volgt precies jouw tips:

  • Actie – hij is er maar druk mee met schrijven
  • Alert – hij reageert snel op zijn lezers
  • Aandacht – hij leest de reacties, al zie ik wel ruimte voor wat meer inlevingsvermogen
  • Ambassadeurs – Zijn vrouw of zus is zijn eerste ambassadeur, zo te zien
  • Aantrekkelijk – de doelgroep voor negativisme is kleiner dan je denkt en de vraag is of negativisme hem aantrekkelijk maakt voor potentiële klanten of opdrachtgevers…

Reviews zijn belangrijk voor bedrijven. Mensen gaan vaak op Internet op zoek naar de mening van andere mensen die eenzelfde koopbehoefte hebben gehad en hun mening hierover online hebben gepost. Uit een artikel van het Amerikaanse MarketingLand blijkt dat tegenwoordig al meer dan 90% van de mensen die iets wil kopen of bestellen, eerst online op zoek gaat naar reviews, om te lezen wat anderen ervan vinden of hebben gevonden. En zij baseren hun keuze hierop…

90%!! Dat is veel! Heel veel! Als jij dus je klanten of patiënten nooit vraagt om ergens een review te posten, dan ga je langzamerhand toch echt de boot missen! Al begin je maar met kaartjes bij je kassa, receptie of toonbank te leggen, waar mensen hun mening op kunnen schrijven. Deze kun je dan op je eigen site posten. Dat is een begin.

Maar het is natuurlijk veel krachtiger, als je klanten of patiënten reviews posten op bijvoorbeeld Google+, Facebook, zorgkaartnederland.nl, iens.nl of Yelp. Dat zijn sites waar mensen toch als eerste naartoe gaan om reviews te lezen.

Veel mensen zullen dit niet automatisch doen, een review posten. Dus het kan helpen om mensen bij het verlaten van je bedrijf, kliniek of praktijk een kaartje mee te geven met daarop het verzoek jouw onderneming, de dienstverlening of het product te beoordelen.

Lang niet iedereen heeft Google+, Facebook of Yelp. Daarom raad ik je aan de mensen te verwijzen naar een pagina op je website, waar je mensen aan de hand van enkele vragen naar de juiste site stuurt. Binnenkort zal ik hier een instructievideo over maken, om te illustreren wat ik bedoel.

Logo YelpZowel op de website, als in de podcast heb ik al een aantal keren gerefereerd aan Yelp. Yelp is een bedrijf dat volgens Wikipedia in 2004 is opgericht in San Francisco als een lokale directory voor bedrijven.

Vandaag heb ik een speciale gast aan de lijn voor een interview, te weten Philippine Wouters. Philippine is de community manager van Yelp Nederland en ik ben een paar weken geleden voor het eerst met haar in contact gekomen, doordat ze een positieve reactie gaf op mijn reviews. En een paar weken geleden heb ik haar live ontmoet op een Yelp Elite party.

[warning_box]Opmerking voor de lezers van het artikel

Hieronder zie je alleen mijn vragen die ik tijdens het interview van bijna 30 minuten heb gesteld. Voor de antwoorden verwijs ik je graag naar de daadwerkelijke podcast (de audioversie).[/warning_box]

1. Hoi Philippine, leuk dat je tijd hebt gemaakt voor dit interview voor de ReputatieCoaching podcast. Ik hoop dat ik het intro over Yelp een beetje goed heb gedaan, maar misschien was het een ietwat karig. Daarom geef ik nu graag het woord aan jou om mij eventueel te corrigeren en ons meer te vertellen over Yelp in het algemeen, het ontstaan, Yelp’s visie en natuurlijk over Yelp Nederland.

2. En kun je iets meer over jezelf vertellen? Wat is jouw achtergrond en hoe ben je bij Yelp verzeild geraakt? En natuurlijk: wat zijn jouw taken c.q. werkzaamheden als community manager voor Yelp Nederland? Doe je dit werk fulltime?

3. Ik begrijp dat je dikwijls allerlei evenementen organiseert uit naam van Yelp, om Yelp nog meer onder de aandacht van mensen te brengen. Zijn die evenementen voornamelijk in de Randstad en dan met name in Amsterdam? Komen daar dan Yelp’ers uit heel Nederland op af? Zijn er wel eens Yelp-evenementen in andere delen van Nederland? Of is de penetratie van Yelp daarvoor te klein?

4. Op Yelp zie je wel eens “Elite …” met een jaar erachter staan. Wat zijn precies Elite Yelp’ers? Hoe kunnen mensen een Elite member worden? En zitten er bepaalde voorrechten aan de Elite status? Oh en op Amerikaanse sites lees je wel eens dat Amerikaanse Elite Yelp parties er flink heftig aan toe gaan. Kan een ondernemer bijvoorbeeld ook Elite members uitnodigen om eens een kijkje in zijn of haar toko te komen nemen?

5. De lokale search markt is natuurlijk ontzettend populair en veel bedrijven proberen daar een marktaandeel te pakken. Ik denk daarbij in Nederland aan Google, met Google+ Local, Facebook met Facebook “Nearby”, Foursquare en Twitter. In Noord-Amerika heb je natuurlijk ook nog Yahoo! Local, Bing Local en nog meer partijen. Ziet Yelp in Nederland de voornoemde partijen als een concurrent en daarmee als een bedreiging? Of zijn jullie er toch van overtuigd dat je de concullega’s een stapje voor kunt blijven, of dat jullie je op een bepaalde manier onderscheiden en daar jullie bestaansrecht aan ontlenen?

6. Zelf ben ik sinds maart 2012 ingeschreven bij Yelp, omdat ik er toen min of meer toevallig in figuurlijke zin tegenaan liep. Maar het is pas sinds juli 2012, dat ik ben begonnen met het posten van reviews. Misschien ben ik gewoon traag van begrip, maar ik vroeg me lange tijd af, wat het nut was om al die ervaringen te posten voor de wereld.

Inmiddels ben ik driekwart jaar verder en ik heb wat dat betreft het licht gezien. Ik post zelf nu frequent reviews en foto’s van bedrijven die ik bezoek. Ook adviseer ik als ReputatieCoach iedereen om zich aan te melden op Yelp, zowel bedrijven voor hun bedrijfsvermelding en vrienden en bekenden, om reviews te posten. Dus zo snel kunnen dingen gaan.

Maar wat ik me afvraag: wat doet Yelp actief aan marketing voor het werven van nieuwe Yelp’ers? En groeit Yelp naar wens?

7. Google zegt keihard dat je niet om reviews of recensies mag “bedelen” of zelfs “vragen”. En wat zeker niet mag, is mensen belonen voor recensies, met kortingen of presentjes. Volgens hen moeten reviews van nature vanuit de tevreden klanten of patiënten en dergelijke komen. Hoe staat Yelp hier tegenover? Mag ik als ondernemer die een vermelding heeft op Yelp een klant om een recensie vragen? Mag ik op mijn website een pagina hebben, waar ik mensen uitleg hoe ze waar een recensie kunnen posten? Mag ik als restauranthouder bijvoorbeeld een kaartje op tafel zetten met een QR-code van een URL die naar mijn Yelp-vermelding wijst, om zo klanten een review te laten posten? Wat voor tips heb je voor ondernemers om veel reviews te kunnen verwerven, zonder dat ze de regels overtreden?

8. Op dit moment kunnen Yelpers foto’s uploaden bij locaties. Zelf doe ik dat ook best vaak, bijvoorbeeld van de voorkant van een bedrijf of van een buffet in een restaurant. Je ziet ook dat video steeds populairder wordt. Kunnen we in de toekomst ook verwachten dat bijvoorbeeld eigenaren van bedrijven die hun vermelding op Yelp hebben geclaimd, video’s kunnen uploaden?

9. Ik noemde zonet al video als een mogelijke uitbreiding van Yelp. Kun je en mag je een tipje van de sluier oplichten, wat we binnenkort als vernieuwingen of uitbreidingen van Yelp kunnen verwachten, waarmee Yelp zichzelf zogezegd “nog meer en/of beter op de kaart zet”?

10. Dit klinkt allemaal ontzettend leuk. Maar “What’s in it?” voor een ondernemer? Heb je ook voorbeelden wat een registratie van een onderneming op Yelp een ondernemer kan opleveren?

11. Kun je ook wat facts ‘n figures geven over Yelp, over de groei bijvoorbeeld? Of hoeveel bedrijven erin zitten?

Ontzettend bedankt voor het interview en ik vond het heel leuk en leerzaam om eens wat meer over Yelp te horen. Dan is nu het virtuele podium voor jou, om de luisteraars van de podcast en de lezers van het weblog te overtuigen dat ze zich moeten aanmelden bij Yelp en actief Yelper moeten worden.

Philippine, nogmaals bedankt. Laatst heb ik al een Yelp Elite event bijgewoond, wat ik erg leuk vond. Daarover meld ik binnenkort meer. En hopelijk kan ik binnenkort nog eens een Yelp-evenement meemaken om daar ook weer eens iets over te kunnen vertellen in een volgende podcast of een ander weblog artikel.

Dit was best een lang interview, daarom bewaar ik een aantal tips die ik deze week weer links en rechts ontdekte, voor de volgende podcast.

Nu ik het toch even over de podcast heb: als je deze podcast leuk vindt, laat het me dan weten. Vertel erover aan je familie, vrienden of collega’s of laat een review achter op iTunes. Ook stel ik het op prijs als je een bericht achterlaat op onze Facebookpagina, op: www.reputatiecoaching.nl/facebook. Like dit artikel, of klik op “+1” onderaan dit artikel. Je mag ook een bericht achterlaten op de Google+ pagina. De Google+ pagina kun je vinden op: www.reputatiecoaching.nl/gplus (dat is “g-p-l-u-s”).

Je kunt natuurlijk ook een leuke recensie achterlaten op op mijn LinkedIn-profiel, op: www.reputatiecoaching.nl/linkedin.

Of post ook simpelweg een reactie, onderaan de transcriptie van deze podcast.

Als je opmerkingen hebt over deze podcast, laat die dan op de website onderaan de transcriptie achter. Je kunt de transcriptie van deze podcast snel online vinden door te surfen naar: www.reputatiecoaching.nl/20/. Als je ergens een recensie hebt geplaatst, stuur me dan een mailtje zodat ik je recensie kan vermelden in de podcast.

Als je een vraag of een probleem hebt met betrekking tot je online reputatie, stuur dan een mailtje naar podcast@reputatiecoaching.nl of spreek een boodschap in op de ReputatieCoaching Hotline, op: 084 – 883 15 56. Mogelijk behandel ik je vraag of probleem dan in een artikel of in de podcast.

Ik wens iedereen de komende week weer succes met het werken aan je reputatie, zodat je meteen je reputatie voor jou kunt laten werken!

Tot volgende week!

Doei!

[info_box]Hieronder het overzicht van de links die in de podcast aan bod komen:

Over de auteur

Eduard editor

Eduard de Boer is reputatiecoach, schrijver, blogger, fotograaf en lokale SEO-specialist.